Volgend jaar en in 2020 zal Samsung Heavy Industries zes schepen en Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering vijf schepen met een capaciteit van meer dan 23.000 teu opleveren. Ze zullen in de MSC-vloot eenheden van 13.000 tot 14.000 teu vervangen, waarvan het charter dan afloopt.
In een gesprek met de classificatiemaatschappij DNV GL heeft MSC uitgelegd dat het grotere schepen heeft besteld om het energieverbruik per vervoerde teu verder te verminderen. In vergelijking met de huidige recordschepen uit de vloot van zo’n 19.500 teu (foto), zullen de nieuwe megamaxschepen nog zo’n 3.000 teu meer laden. Dat kan omdat de nieuwbouwschepen nog iets breder worden (24 rijen containers bovendeks) en de containers ook hoger boven elkaar gestapeld worden.
Technisch mogelijk
Volgens Giuseppe Gargiulo, die bij MSC verantwoordelijk is voor het nieuwbouwprogramma, is het technisch mogelijk om nog grotere schepen te laten bouwen. Maar hij ziet dat nog niet snel gebeuren “omdat we stilaan de maximale grootte bereiken die de havens aankunnen.”
MSC zei gisteren bij de voorstelling van het nieuwe 2M-netwerk tussen het Verre Oosten en Europa nog dat de rederij verwacht dat de congestie op de containerterminals in een aantal grote havens alleen nog maar zal toenemen. Het is de reden waarom de Zwitserse carrier samen met Maersk Line in maart zes extra containerreuzen op het vaargebied zal inzetten om meer buffertijd in de vaarschema's in te bouwen.
Bunkerkosten
Het ontwerp van de nieuwe schepen is vlot gegaan omdat MSC ervaring heeft met de exploitatie van schepen van 19.000 teu. De rederij uit Genève blijft onderzoeken hoe de bunkerkosten verder gedrukt kunnen worden.
“We hebben in het verleden al 4 tot 5% kunnen besparen door te kijken naar de vorm van de romp en de schroef. Het laaghangende fruit is al geplukt", zegt Gargiulo. "Verdere besparingen zijn beperkter en zoeken we nu vooral in de exploitatie van de schepen. Door de (lege) containers hoger te stapelen worden ze ook sneller geladen of gelost en verkorten we ons verblijf in de havens, zodat er op zee iets trager gevaren kan worden." Bij de nieuwbouwschepen had MSC dan ook veel aandacht voor de lashing bridges aan dek, die het hoger stapelen mogelijk moeten maken.
Bubbels
Gargiulo bevestigde voorts dat de nieuwe recordschepen al ontworpen zijn voor een eventuele latere overschakeling op lng als brandstof. Ze zijn dus 'lng ready' zoals dat in het vakjargon heet. Voorlopig zullen de nieuwe recordschepen echter zware olie verbruiken, waarvan de zwaveluitstoot wordt opgevangen door scrubbers. De rederij uit Genève wil het brandstofverbruik van de nieuwe megamaxen ook nog drukken door de toepassing van een nieuwe technologie (Air Lubrication System) die bubbels onder de kiel blaast om de waterweerstand te verminderen.
Stefan Verberckmoes