
Na de groeicijfers van de haven van Zeebrugge in het eerste halfjaar, toont nu VDAB dat brexit en corona er geen nettoschade op de arbeidsmarkt hebben aangericht. Bedrijven krijgen hun vacatures nog altijd bijzonder moeilijk ingevuld.
De veerkracht van de haven van Zeebrugge na de brexit wordt nu bevestigd door de cijfers van VDAB voor het arrondissement Brugge. “Brexit is niet merkbaar in de werkgelegenheid. Het herstel van corona verliep fenomenaal sneller dan verwacht”, zegt schepen van economie en havenbestuurder Pablo Annys (Vooruit). Eind juni waren in de stad Brugge – waartoe Zeebrugge behoort – precies 2.472 openstaande vacatures bij VDAB bekend. Daarvan waren er 125 in de categorie in transport, logistiek en post.
De openstaande plaatsen raken bijzonder moeilijk ingevuld. “Per openstaande vacature die bij VDAB bekend is, zijn in Brugge gemiddeld maar 2,26 mensen op korte termijn beschikbaar. We kunnen ook niet veel mensen uit de wijdere regio halen want de ‘spanningsindicator’ bedraagt voor West-Vlaanderen 2,7 en voor Vlaanderen 3,76. Dat zijn historisch lage cijfers die door de demografie van onze bevolking niet zullen verbeteren. Als schepen van economie kan ik blij zijn met de hoge activiteitsgraad van maar liefst 80%. Maar tegelijk begrenst dit de ontwikkeling van onze haven en bedrijven.”
Jongeren vroeger aanspreken
“Het gebrek aan voldoende geschikte kandidaten zet een rem op onze groei”, zegt Esthel Meyhui, CEO van bouwgroep Artes, die een flinke tak waterbouwkunde bevat. “Op vacatures krijgen we bijna geen reacties. Daarom proberen we nog meer dan vroeger interimkrachten ervan te overtuigen om in dienst te komen en bieden we stages aan in de hoop dat de jongeren voor ons zullen kiezen. Het volstaat zelfs al niet meer van de laatstejaars te benaderen, we moeten hen al in de voorgaande jaren aanspreken.”
Ook de buitenlandse arbeidsmarkt biedt minder oplossingen. “Voor veel Oost-Europese arbeiders is het loonverschil met hun ontwikkelende thuiseconomie verdwenen. Zij komen alleen nog voor Belgische lonen maar veelal is er in hun eigen land voldoende werk.”
Concurrentie voor transport en logistiek
De zoektocht naar gemotiveerde en technisch geïnteresseerde mensen in de bouw, industrie en diensten, betekent een grote concurrentie voor de transport- en logistieke sector. “Het is code rood voor de arbeidsmarkt”, zegt Annys. “Demografisch kwam in 2020 het kantelpunt dat er meer uitstroom dan instroom was. Pas tussen 2030 en 2040 wordt opnieuw een evenwicht verwacht.”
Nochtans zullen in de haven alle vindbare mensen nodig zijn, nu blijkt dat Zeebrugge zich met succes wapende voor het brexitproof passeren van goederen. Na de eerste brexitfase waren eind juni de directe VK-trafieken tot op een verschil van nauwelijks 1,7% hersteld. Daarbovenop groeiden de containertrafiek en de shortseadiensten met Ierland, Scandinavië en Zuid-Europa. De trafiek van nieuwe wagens trok weer aan tot nog 20% onder het niveau van voor corona en belooft van volgend jaar verder te herstellen. Hoewel het effect van de tweede en derde fase van brexit af te wachten valt, is de eerste horde alvast genomen.
Roel Jacobus