DFDS ging er aanvankelijk van uit pas eind juni groen licht te krijgen voor de overname van 98,8% in de grootste Turkse operator van vrachtdiensten richting Europa. De Turkse, Oostenrijkse, Duitse en Italiaanse overheden hadden blijkbaar geen bezwaar en gaven hun fiat met enkele weken voorsprong op de vooropgestelde deadline.
Zelfde businessmodel
DFDS krijgt er met U.N. Ro-Ro vijf vrachtroutes bij tussen Turkije enerzijds, Italië en Frankrijk anderzijds.
U.N. Ro-Ro werkt met een businessmodel dat heel sterk aanleunt bij dat van DFDS: het vervoer van onbegeleide vracht op rorodiensten, met eigen terminals op strategische locaties (Istanbul en Triëst) en een toenemend gebruik van intermodale verbindingen.
De twaalf eigen roro’s van de Turkse rederij passen bovendien perfect in de vloot van de nieuwe moedermaatschappij. DFDS zal zo makkelijker met tonnage kunnen schuiven tussen zijn verschillende diensten.
Nieuwe businessunit
De Deense shortseagigant breidt zijn actieterrein in de Middellandse Zee langs die weg stevig uit en wordt een speler van formaat in de snelgroeiende handel tussen Turkije en Europa.
DFDS wil de integratie van UN Ro-Ro tegen eind dit jaar afronden. Om alle diensten in het mediterrane vaargebied te overkoepelen komt er een nieuwe business unit ‘Mediterranean’, met Selçuk Boztepe, de CEO van U.N. Ro-Ro, aan het hoofd. Daarin brengt de groep naast de diensten van U.N Ro-Ro zijn bestaande ferrydienst onder tussen Marseille en Tunis, tot dusver zijn enige route in de Med-regio.
De bestaande business unit ‘France & Mediterranean’ schaft DFDS af. De route tussen het Franse Dieppe en het Engelse Newhaven die daar samen met Marseille-Tunis in thuishoorde, schuift de operator door naar de business unit ‘Channel’.
Jean-Louis Vandevoorde