De op lng varende containerreus ‘CMA CGM Jacques Saade’ (23.112 teu) heeft Singapore verlaten en zet nu koers naar Malta. Volgens de Franse rederij heeft het gloednieuwe schip tijdens de maidentrip naar Europa ruim 21.000 teu aan boord.
Met een lading van meer dan 21.000 teu heeft de ‘CMA CGM Jacques Saade’ een nieuw wereldrecord vast. Het vorige record stond op naam van de ‘HMM Algeciras’ (23.964 teu). Dat schip voer in mei een lading van 19.621 teu van Yantian naar Noord-Europa. De ‘HMM Algeciras’ en haar elf zusterschepen hadden tijdens hun maidentrips overigens gemiddeld 19.527 teu aan boord.
CMA CGM heeft het record kunnen breken omdat de containers nog hoger gestapeld worden. HMM stapelt de containers bovendeks meestal negen hoog, terwijl de ‘CMA CGM Jacques Saade’ bij aankomst in Singapore (foto) op verschillende plaatsen al stacks van tien hoog had.
High cube
Het is niet duidelijk hoe de carriers de totale lading aan boord berekenen. Een 40’-container telt uiteraard voor twee teu, maar het is onduidelijk hoe 40’-high-cube-containers geteld worden. Die boxen zijn een voet en zes inches hoger dan standaardcontainers, wat betekent dat ze a priori ook als 2,24 teu meegeteld kunnen worden.
Het nieuwe vlaggenschip van de rederij uit Marseille vaart in de FAL1 Service (de NEU4-dienst van de Ocean Alliance) en zal in Europa na Marsaxlokk in Malta ook nog Southampton, Hamburg en Rotterdam aanlopen. Deze dienst heeft geen aanloop in een Vlaamse haven. Voor deze maidentrip werd het vaarschema aangepast: Malta werd toegevoegd als extra tussenstop, terwijl Duinkerke tijdens deze reis wordt overgeslagen.
Locaties in Parijs
De ‘CMA CGM Jacques Saade’ is de eerste uit een reeks van negen schepen die zowel op aardgas als op bunkerolie kunnen varen. Het schip werd genoemd naar Jacques Saadé, de oprichter van de rederij die in juni 2018 is overleden. Het tweede schip uit de reeks zal al 22 oktober in de vaart komen in dezelfde FAL1 Service onder de naam ‘CMA CGM Champs Elysees’ ter vervanging van de kleinere ‘CMA CGM Marco Polo’ van 16.020 teu. Die tweede megamax zal wel de normale rotatie van de FAL1-dienst volgen met Europese aanlopen in Southampton (lossen), Duinkerke, Hamburg, Rotterdam, opnieuw Southampton (laden) en tenslotte Algeciras.
De andere zusterschepen krijgen allemaal een naam die verwijst naar een bekende locatie in Parijs. Na 'Champs Elysees' worden dat: Louvre, Palais Royal, Montmartre, Rivoli, Concorde, Trocadero en Sorbonne. Verwacht wordt dat de 'CMA CGM Sorbonne' in april volgend jaar als laatste in de vaart komt.
Stefan Verberckmoes