DP World deed zijn plannen inzake weging van exportcontainers eerder deze week uit de doeken op een infosessie voor de rederijen die hun schepen bij Antwerp Gateway aan het Deurganckdok laten behandelen, en hun agenten.
Klaar voor nieuwe regelgeving
“Antwerp Gateway is klaar voor de nieuwe regelgeving. Onze systemen zijn vanaf vandaag operationeel om VGM-informatie van rederijen te ontvangen, via de bestaande EDI-communicatie of via E-World, en deze te verwerken, onafhankelijk van de gebruikte transportmodus”, stelt Kris Adams, general manager van DP World Belgium.
De containerbehandelaar maakt ook duidelijk hoe hij zal omgaan met laadkisten die zonder geldig VGM-attest (verified gross mass) worden aangevoerd. “Antwerp Gateway engageert zich om alle containers te aanvaarden op de terminal”, verklaart Adams.
Om te vermijden dat containers op de kaai blijven staan, zal DP World ook in Antwerpen voorzien in de mogelijkheid om het gewicht van exportcontainers te bepalen en een attest af te leveren. De groep had die intentie eerder al bekendgemaakt.
Twee fasen
“In een eerste fase zullen een vijftal gecertificeerde weegbruggen geïnstalleerd worden op de terminal”, legt Ronald Van Gestel, senior commercial manager, uit. “Deze weegbruggen zullen gebruikt worden om reeds ontvangen containers te wegen in opdracht van de verscheper of rederij.”
Eén van die ‘flat bed’ weegbruggen zal instaan voor de weging van de laadkisten die in het Container Freight Station (CFS) op de terminal zelf gestuft worden. De vier andere komen in de transitzone voor exportcontainers.
Dat is echter slechts een tussenstap. De terminaloperator gaat in een tweede fase daarbovenop het vijftigtal straddle carriers en zijn veertien automated stacking cranes (ASC) uitrusten met gecertificeerde meetapparatuur. Die operatie start al in augustus met een aantal straddle carriers en moet in de loop van het vierde kwartaal tot een goed einde gebracht zijn.
Alleen op aanvraag
Al die “vangwegers” zullen het gewicht van de containers bij elke handling opmeten. Die informatie kan dienen voor het opstellen van een TVGM (Terminal VGM).
“Dat wil niet zeggen dat alle containers verplicht door Antwerp Gateway gewogen moeten worden. Wij gaan die gewichten niet systematisch registreren, checken of matchen met het opgegeven gewicht. Dat zal enkel gebeuren op expliciete vraag van de betrokken rederij”, verduidelijkt Van Gestel.
Op die regel bestaat één uitzondering: wanneer een afwijking van meer dan 5% ten opzichte van het door de carrier opgegeven brutogewicht wordt vastgesteld, zal de terminal dat melden aan die rederij. “In dit geval zal het TVGM het VGM overschrijven en gebruikt worden om de laadplannen op te maken. Dit komt de veiligheid van de schepen en hun bemanning ten goede”, zegt DP World Belgium.
Prijs
DP World integreert zo de weging van containers volledig in zijn terminalflow. Het grote voordeel is dat wanneer de vangwegers gebruikt worden, geen extra moves of transporten meer nodig zullen zijn, bijvoorbeeld van en naar een weegbrug, noch naar een extern weegstation in het voortraject noch op de terminal zelf.
Dat vertaalt zich in tijdswinst voor transporteurs en verladers en vermijdt kosten die daarmee gepaard kunnen gaan. “Het ontlast ook de rederijen. Uit een rondvraag is gebleken dat zij voor die oplossing te vinden zijn.”
Het afleveren van een TVGM-attest zal niet gratis zijn. Voor de weging met de weegbruggen, waar wel nog extra operaties bij komen kijken, zal Antwerp Gateway in de eerste fase naar verluidt 85 euro (inclusief bijkomende moves) aanrekenen. In de tweede fase, wanneer met de vangwegers gewerkt kan worden, zal dat tarief verminderd worden. Welk bedrag dan gevraagd zal worden, staat nog niet vast, aldus nog Ronald Van Gestel.