In het Flowsmagazine van maart brengen we een overzicht van mensen/projecten die het grote begrip 'duurzaamheid' concreet vormgeven. Wallenius Wilhelmsen weeft duurzaamheid als een rode draad door zijn vloot, terminals en supplychains van klanten.
De rorogroep predikt grote basisprincipes met onder meer de HERO-klasse autocarriers en het project van cargozeilschip ‘Orcelle Wind’. Een lokale realisatie wordt de state-of-the-artuitbreiding van de terminal Bastenaken-West in Zeebrugge.
“Als Scandinavisch bedrijf zit duurzaamheid in ons DNA”, zegt Emmanuel Van Damme, general manager terminal van Wallenius Wilhelmsen Solutions in Zeebrugge. Net voor de jaarwisseling kwam de roro-operator in het nieuws met een bijkomende windturbine op de terminal aan de Canadakaai. “We zijn blij dat we ons steentje kunnen bijdragen tot een duurzamere haven. Bovendien hebben we steeds meer behoefte aan stroom: al meer dan een derde van de nieuwe wagens die we behandelen, is elektrisch. Maar we reduceren ook onze uitstoot, verminderden het gebruik van spuitbussen met meer dan 70% en recycleren bijna 80% van het carwashwater.”
Californië als voorbeeld
De inspanningen in Zeebrugge passen in de wereldwijde duurzaamheidsstrategie van de Noors-Zweedse groep. “Die visie wordt mee aangestuurd door onze vicepresident global sustainability Roger Strevens. Niet toevallig een Amerikaan want we laten ons gedeeltelijk inspireren door het vooruitstrevende beleid in Californië. Sinds oktober 2021 hebben we ook een chief sustainability officer, de Noorse Anette Rønnov. Beiden helpen ons met informatie en richtlijnen voor de vloot van 130 schepen, het wereldwijde netwerk van terminals en de supplychains van klanten. Duurzaamheid is ook een aandachtspunt in het interne kwaliteitssysteem Way Of Working (WOW), waarin we maandelijks aan de hoofdzetel rapporteren over health, safety, environment en quality.”
De groep kijkt ook verder dan de dagelijkse praktijk. “We houden nu al rekening met de impact van de klimaatverandering. Welke storm- en hitteplannen moeten we maken? En wat met de gevolgen van de stijging van de zeespiegel: passen onze hoge schepen dan nog onder de huidige bruggen, wat is het risico dat terminals overstromen en hoe veranderen de getijdenvensters?”
Duurzaamheid inbouwen
Een toepasselijk project wordt de duurzame uitbreiding van de terminal Bastenaken-West in Zeebrugge. “Achter de Bastenakenkaai beschikken we al over 10 hectare en dat stuk breiden we uit naar 49 hectare, exact dezelfde oppervlakte als onze Canadaterminal. Er wordt vandaag 22 hectare extra ontwikkeld en over enkele jaren komt er nog eens 17 hectare bij, na het afbreken van het bouwdok voor de elementen van de Oosterweeltunnel. In de harde infrastructuur bouwen we, in samenwerking met het havenbestuur, meteen alle voorzieningen voor toekomstgerichte duurzaamheid in. Het doel is om deze terminal CO2-neutraal te maken. ‘Clean port’ Zeebrugge was trouwens een van de eerste havens met walstroom van Europa.”
Het groene aspect zit niet alleen in de kades, terreinen en gebouwen maar evenzeer in het onderhoud en gebruik. “Projectmanager Filip Declercq en onze nieuwe facility manager Pieter Goes voorzien in alle nieuwe technologie zoals windturbines, ledverlichting, warmtepompen, hergebruik van regenwater, duurzame carwash, zonnepanelen, processen tegen olievervuiling en walstroom. Alle groene initiatieven zitten in onze ISO 14001. We volgen uiteraard ook de aanbevelingen van het stadsbestuur voor een harmonieuze inpassing ten opzichte van de omwonenden.”
Technologie kiezen
De vloot van 130 schepen wordt stap voor stap milieuvriendelijker gemaakt. Paradepaardjes daarin zijn de reeks HERO-schepen (High Efficiency Roro), waarin de laatste ‘Nabucco’ in december werd gedoopt. “Als opstap naar de toekomst van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen werd het peterschap toegekend aan onze klant Northvolt. Dat is een vernieuwende Zweedse batterijenfabrikant met als filosofie: ‘make oil history’. We zien trouwens niet alleen bij de constructeurs van personenwagens maar ook bij de high & heavy-machines een trend naar elektrische aandrijvingen.”
Elk goed voornemen is gekoppeld aan technologische keuzes en de daarmee verbonden (vaak stevige) prijskaartjes. “Omdat het aanpassen van onze wereldwijde terminals en vloot tijd en geld kost, moet je technologisch twintig jaar vooruitkijken. Kiezen we bijvoorbeeld voor walstroom via het elektriciteitsnet of zetten we op de kade een kleine waterstofgenerator op groene windenergie? Met dit tweede concept won de Amerikaanse firma Element Resources in 2021 onze Orcelle Award. Deze jaarlijkse wedstrijd van Wallenius Wilhelmsen stimuleert duurzame innovators met een cheque van 100.000 dollar (88.000 euro).”
De naam Orcelle is gevallen. “Zelfs al is ons bedrijf 160 jaar oud, we blijven een start-up in permanente transitie. We komen van houten zeilschepen en evolueerden naar stalen rompen met motoren. Maar nu ontwikkelen we opnieuw een roroschip dat voornamelijk door de wind wordt voortgestuwd: het project ‘Orcelle Wind’. Er lopen al testen met een schaalmodel en het is de bedoeling om dit jaar te beslissen over een eerste bestelling van een nieuwbouw. Het schip zal plaats bieden aan 7.000 auto’s, zware roro en stukgoed. De wind wordt gevangen in meer dan honderd meter hoge ‘zeilen’. Stel je voor hoe indrukwekkend het zicht is wanneer zoiets binnenvaart.”
Roel Jacobus
