
In het nieuwste Flowsmagazine komen bedrijven aan het woord die het begrip 'duurzaamheid' concreet vormgeven. Zo onder meer de Gentse motorenbouwer Anglo Belgian Corporation (ABC), die een voortrekkersrol speelt in de groene revolutie.
De scheepvaart staat de komende jaren voor een massale vergroeningsoperatie. Met een wereldprimeur in de vorm van de dual fuel BeHydro-motor op waterstof en diesel, speelt ABC een voortrekkersrol.
Innoveren zit ingebakken in de geschiedenis van Anglo Belgian Corporation (ABC). Opgericht in 1912 door negen industriële investeerders uit de restanten van een zieltogende gasmotorenfabrikant, zag de onderneming meteen potentieel in de dieselmotor, een uitvinding van de Duitser Rudolf Diesel. ABC was het eerste bedrijf buiten Duitsland dat de toestemming kreeg om dieselmotoren te produceren.
In 1980 kwamen de huidige eigenaars, de familie Froidbise, aan boord van ABC en onder hun impuls groeide de motorenbouwer uit tot een globale speler met een wereldwijd netwerk van agenten. De motoren van ABC kennen verschillende toepassingen: bij baggerwerken, in locomotieven en binnenvaart- en visserijschepen, bij energieopwekking, en zelfs voor noodstroomgeneratoren en stroomgroepen op Aziatische eilanden. Zowat 80 tot 85% van de motoren in Gent geproduceerd, zijn bestemd voor het buitenland.
Sleepboot Antwerpen
Ruim honderd jaar na de oprichting heeft de Gentse motorenbouwer weer een afspraak met de geschiedenis. Onder de vlag van een joint venture levert ABC samen met het Antwerpse scheepvaartbedrijf CMB met de BeHydro een uniek stukje technologie af in de vorm van een milieuvriendelijke dual-fuelmotor voor schepen, locomotieven en elektriciteitsgeneratoren.
“De BeHydro wordt aangedreven op 85% waterstof in combinatie met een injectie van 15% diesel met een vermogen van 1 tot 2,6 megawatt (MW)”, verduidelijkt Maxime De Cordier, marketingmanager bij ABC. Het Antwerpse havenbestuur bestelde het eerste exemplaar van de BeHydro. Nog dit jaar moet de eerste sleepboot ter wereld op waterstof te water gaan in Antwerpen. Op dit moment bekijkt ABC of de BeHydro-waterstofmotor kan toegepast worden in bestaande diesellocomotieven voor goederentransport die onder meer worden ingezet in havengebieden. Bovendien staat met de mono fuel BeHydro al een zuivere waterstofmotor aan de vooravond van zijn première.
Het Gentse bedrijf produceert op enkele uitzonderingen na alle onderdelen van motoren zelf: van een kleine moer tot de gietijzeren vormen van de motoren. Het beschikt over verschillende gieterijen en een eigen turboladerfabriek. “Geen enkele motor van de honderden motoren per jaar die op onze site wordt geproduceerd, is bovendien dezelfde. Elke machinekamer is anders, buizen worden op maat gelast. Alle stukken worden in onze fabriek gedraaid, gefreesd en geassembleerd tot een finaal draaiende motor”, verduidelijkt De Cordier.
Door de productie grotendeels in eigen handen te houden, kan ABC ook garanties bieden op het vlak van wisselstukken. Zo worden in Gent de diesel-noodgeneratoren gefabriceerd voor de kerncentrales van de Franse energieproducent EDF, maar moest ABC wel de garantie bieden dat onderdelen nog veertig jaar leverbaar blijven.
Universiteit Gent
Om prototypes van nieuwe motoren, waaronder de BeHydro, te testen, deed ABC een miljoeneninvestering in een ‘Single Cylinder Testbench’. Daar worden samen met onderzoekers van de Universiteit Gent tests gedaan. Onder meer door extreme omstandigheden na te bootsen.
De waterstofmotoren mogen dan wel commercieel beschikbaar zijn en de interesse bij bedrijven groot, voor veel spelers in de scheepvaart blijft het prijskaartje nog te hoog. Dieselmotoren blijven tot nader order dus de hoofdrol spelen, want naast het prijsverschil is er nog de wetgeving die niet op punt staat, en de overheid moet nog een subsidiekader ontwikkelen voor waterstofmotoren. “Ook de opslag van waterstof op schepen en aan kades blijft een uitdaging. Waterstof is gasvormig en kan daarom niet in hetzelfde volume opgeslagen worden als diesel”, zegt Sander Buyens, area sales manager bij ABC.
ABC anticipeert op die onzekere toekomst met zijn reeks EVOLVE-motoren: verbrandingsmotoren die compatibel zijn met verschillende types brandstof, van diesel tot waterstof of methanol. “Schepen kunnen via de motor perfect draaien op biodiesel om over vijf tot tien jaar over te schakelen op een dual fuel op waterstof en diesel”, aldus Buyens.
Slijtvastheid
“Duurzaamheid betekent voor ons bedrijf op de eerste plaats slijtvastheid. De middelsnellopende motoren die wij in Gent produceren, hebben sowieso een langere levensduur dan hun snellopende tegenhangers. We hebben klanten die meer dan honderdduizend draaiuren hebben met een motor, dan spreken we over een gebruiksduur van dertig tot veertig jaar”, schetst De Cordier.
Bij ABC geloven ze rotsvast in de toekomst van de verbrandingsmotor. “Een schip dat vaart op batterijen of brandstofcellen zal nooit het nodige vermogen halen voor lange afstanden. Welke alternatieve brandstof de bovenhand zal nemen, is op dit moment nog niet geweten, maar de verbrandingsmotor blijft, ook voor de komende honderd jaar, een zekerheid”, zegt De Cordier.
ABC blijft verder investeren in duurzaamheid. Zo kocht het bedrijf twee jaar geleden 5 hectare grond op de aanpalende Vynckiersite in Gent met het oog op onderzoek en ontwikkeling van duurzame energie. “Als motorenbouwer zoeken wij altijd naar duurzame alternatieven met low-carbonbrandstoffen, waaronder waterstof. Maar wil je echt investeren in die waterstofeconomie, dan moet je ook oplossingen hebben voor productie, opslag, bevoorrading enzovoort”, besluiten Buyens en De Cordier.
Yannick De Spiegeleir