Wallenius Wilhelmsen beperkt tijdelijk drastisch aanvoer in Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Wallenius Wilhemsen Canadaterminal Zeebrugge
Canadaterminal in Zeebrugge © Wallenius Wilhelmsen

Wallenius Wilhelmsen heeft de terminalmanagers van Zeebrugge opgenomen in de globale taskforce tegen congestie. In de kusthaven is alvast de aanvoer van nieuwe cargo drastisch beperkt en wijken transhipmentvolumes naar andere havens uit.

De congestie in de havens en autoterminals plaatst de rorosector en industrie voor ongeziene uitdagingen om de logistieke flows op gang te houden. “Zoals het spreekwoord zegt, is een ketting maar zo sterk als de zwakste schakel. Dat is precies wat we nu meemaken”, zegt Xavier Leroi, COO Shipping van de Wallenius Wilhelmsen. “De huidige verstoringen van de supplychain hebben langdurige en verreikende gevolgen. Hun impact is voelbaar tot aan de andere kant van de planeet en dat voor maanden ver vooruit.”

De Scandinavische rorogroep heeft een wereldwijde taskforce opgericht met senior operationele en salesmanagers. “Vanuit hun ervaring zoeken ze naar de grondoorzaken van de haperingen en zoeken ze opportuniteiten om de doorstroming van schepen en cargo te verbeteren. De prioriteit gaat naar het verhogen van de capaciteit en de efficiëntie in alle vestigingen. Alle actoren moeten samenwerken om bijkomende oppervlakte te vinden, handen om de schepen te behandelen en kaaien om aan te meren.”

Naar andere havens

Om de flessenhalzen te ontlasten, optimaliseert Wallenius Wilhelmsen de vaarschema’s en wordt naar andere havens uitgeweken. Aan landzijde krijgen de klanten de vraag om hun ladingen zo optimaal mogelijk aan te leveren of op te halen.

“Het is belangrijk van te beseffen dat dit een wereldwijde puzzel is. Daarom vragen we de klanten om zo goed mogelijk hun trafieken te voorspellen. We houden nauw contact en evalueren permanent de situatie”, zegt Leroi.

Naar Middellandse Zee

Zeebrugge speelt, als grootste vestiging van Wallenius Wilhelmsen wereldwijd, een vooraanstaande rol in deze globale strategie. “Onze terminalmanagers maken deel uit van de taskforce”, bevestigt Emmanuel Van Damme, general manager terminal van Wallenius Wilhelmsen Solutions in Zeebrugge. Vorige week deelde hij met Flows zijn analyse van de huidige congesties in de sector.  “Er is dagelijks overleg op Europees niveau om de congestie op de autoterminals aan te pakken.”

De impact is zeer concreet. “Ook in Zeebrugge hebben we de aanvoer van cargo drastisch beperkt. Er zijn transhipmentvolumes verplaatst naar andere havens, bijvoorbeeld Southampton en diverse havens in de Middellandse Zee.”