Wallenius Wilhelmsen kiest wereldwijd naam Orcelle Terminal Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
20220914 Zeebrugge Orcelle Wind maquette
Maquette ontwerp ‘Orcelle Wind’ © RJ

Orcelle Terminal wordt de naam van de nieuwe terreinen van Wallenius Wilhelmsen in Zeebrugge. Medewerkers wereldwijd stemden voor die naam. Hij verwijst naar het innovatieve cargozeilschip ‘Orcelle Wind’ dat de roro-operator ontwikkelt.

Stap voor stap neemt Wallenius Wilhelmsen Solutions, de logistieke tak van de Zweeds-Noorse rorogroep, in Zeebrugge een nieuwe terminal in gebruik. Die zal uiteindelijk een oppervlakte van 49 hectare tussen de Koffieweg en het Boudewijnkanaal beslaan. De terminal kreeg als werknaam Bastenaken-West maar daar komt verandering in.

“We vroegen al onze medewerkers wereldwijd om een gepaste naam voor te stellen”, vertelt senior manager internal communications Damien Devlin vanuit het hoofdkantoor in Oslo. “Uit de suggesties stelden we een shortlist samen. Die werd opnieuw de wereld ingestuurd voor een stemming. De naam Orcelle is uniek en verwijst naar onze hoge duurzaamheidsambities met deze terminal. We passen er diverse groene technieken toe, onder meer hernieuwbare energie van wind en licht, walstroom en hergebruik van water.”

Cargozeilschip

‘Orcelle Wind’ is de naam van het project voor een innovatief cargozeilschip waar Wallenius Wilhelmsen op broedt. Met het gebruik van zeilen wordt gemikt op een besparing van 90% van de uitstoot ten opzichte van de huidige meest efficiënte schepen. Het schip zou zevenduizend wagens kunnen meenemen.

Op het recente evenement RoRo Rodeo in Zeebrugge was een maquette (zie foto) van het meest actuele ontwerp van de ‘Orcelle Wind’ te zien. Er komt nog een ceremonie waarbij de nieuwe naam van de terminal officieel voorgesteld zal worden.