Twee schepen botsen op Westerschelde (+foto’s)

Nieuws, Scheepvaart
Bart Meyvis
20220926 - De Cartagena Express - de averij aan stuurboord na de aanvaring met de Elbtrader
De ‘Cartagena Express’: averij aan stuurboord na de aanvaring met de Elbtrader © Frans Steenhout

Op zondagmiddag 25 september kwamen op de Westerschelde ter hoogte van Borssele twee schepen met elkaar in aanvaring. De ‘Cartagena Express’ botste om nog onduidelijke reden met de ‘Elbtrader’, die er mogelijk voor anker lag.

Via Flowslezer Frans Steenhout vernamen we deze maandagochtend dat het Duitse containerschip van Hapag-Lloyd, de ‘Cartagena Express’ zondagnamiddag botste met het Ierse containerschip de ‘Elbtrader’.

Inspectie

Na de aanvaring is de ‘Cartagena Express’ traag doorgevaren naar de rede van Vlissingen om wat later te draaien met de boeg in de stroom. De ‘Elbtrader’ bleef eveneens in de buurt. Zowel sleep- als politieboten kwamen ter plaatse om beide schepen te inspecteren. 

Peter Van Camp, woordvoerder van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, reageerde: “Gisteren was er in Nederlandse wateren rond 15.52 uur een aanvaring ter hoogte van Boei 06 (Pas van Borssele). De ‘Cartagena Express’ is er tegen de ‘Elbtrader’ gevaren. Beide schepen waren afvarend. Er is alleen blikschade. Niemand raakte gewond. Beide schepen zijn even voor anker gegaan en dan onderzocht. De juiste omstandigheden van de crash worden nu verder onderzocht.”

Voor anker

Op dit moment ligt de ‘Cartagena Epxress’ nog steeds voor anker. Het is niet bekend of er andere schade is dan de zichtbare schade op de foto’s hieronder. Het schip was zondag vertrokken naar de haven van Caucedo in de Dominicaanse Republiek waar het op 4 oktober wordt verwacht. De ‘Elbtrader’ heeft ondertussen zijn reis richting Dublin verdergezet en bevindt zich nu in het Kanaal ter hoogte van de kust van Brighton. 

Klik hieronder op ‘Lees meer’ om nog meer foto’s te zien.