Vakbond Felixstowe: “Desnoods staken tot Kerstmis”

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
20220824 Felixstowe staking Unite Sharon Graham
Staking havenarbeiders in Felixstowe © Unite

In de Britse haven Felixstowe wil de vakbond Unite desnoods tot in de winter staken voor een aanpassing van de lonen aan de inflatie. In de haven van Liverpool wordt het werk voorlopig niet stilgelegd en lopen de onderhandelingen verder.

Sharon Graham, secretaris-generaal van de Britse vakbond Unite (midden op de foto), bezocht woensdag 24 augustus de stakingspikketten in de haven van Felixstowe. Daar legden 1.900 havenarbeiders zondag 21 augustus het werk neer uit onvrede met de onderhandelingen over een loonsverhoging. Volgens de vakbond komt havenbedrijf Port Felixstow Dock & Railway Company – behorend tot CK Hutchison Holdings – onvoldoende tegemoet aan de stijgende levensduurte. Die inflatie in het Verenigd Koninkrijk liep vorige week voor het eerst in de dubbele cijfers.

“De staking zou helemaal niet nodig geweest zijn mochten de werkgevers gewoon de gevraagde 10% loonsverhoging toestaan”, vertelde Graham aan de omroep BBC. “Het is weerzinwekkend dat een bedrijf dat een miljoenenwinst maakt, de lonen onder het niveau van de inflatie wil houden. Dat betekent voor de arbeiders een verarming. Desnoods staken we verder tot Kerstmis.”

Impact op toeleveringsketen

Het havenbedrijf van Felixstowe laat weten “ontgoocheld” te zijn dat de vakbond niet ingaat op een aanbod om de staking af te blazen en terug aan tafel te gaan zitten. “We erkennen dat dit een moeilijke tijd met een vertragende economie is. Maar we geloven dat ons voorstel van gemiddeld meer dan 8% en tegenaan 10% voor de laagste looncategorie, een eerlijk aanbod is. Wij bieden werkzekerheid en goede lonen. Unite laat onze werknemers in de steek door hen niet over dit voorstel te bevragen, maar hen in tegendeel in staking te duwen waarbij ze geld verliezen. Er zijn geen winnaars bij een onnodige staking.”

In Felixstowe worden bijna de helft van alle Britse containers behandeld. “We betreuren ook de impact van de staking op de toeleveringsketens. We danken onze klanten voor het begrip en de samenwerking om de hinder te verzachten.”

Afwachten in Liverpool

In de verwachting dat de inflatie zijn piek nog niet bereikt heeft, aanvaardt de vakbond het aanbod nog niet. “We begrijpen dat deze situatie niet goed is voor de arbeiders, de werkgever en de gemeenschap. Maar wij vragen slechts 10% loonsverhoging terwijl het havenbedrijf dankzij de recordwinsten tot 50% kan geven zonder in verlies te gaan. We willen dat toelichten aan alle aandeelhouders, beleidsmakers en zelfs de klanten van CK Hutchison Holdings”, zegt Sharon Graham in Felixstowe.

In de haven van Liverpool wordt nog volop onderhandeld, verneemt de redactie van Flows bij een woordvoerder van Unite. “Voorlopig prikten we daar nog geen datum om het werk neer te leggen. In de andere Britse havens wordt nog niet gestemd over stakingsbereidheid.” Intussen verspreidt de sociale actie voor aanpassing van het loon aan de inflatie zich over alle Britse sectoren, van de havens tot de industrie, de handel, diensten en het openbaar vervoer.