Schip richting Antwerpen gestopt want bemanning niet betaald

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Multipurposeschip 'Saoura' van de Algerijnse staatsrederij CNAN Nord
Multipurposeschip ‘Saoura’ van de Algerijnse staatsrederij CNAN Nord © ISA

Het multipurposeschip ‘Saoura’ van de Algerijnse staatsrederij CNAN Nord is in de Franse haven Brest tegengehouden omdat de bemanning al drie maanden niet werd betaald. Het schip mag de haven niet verlaten om koers te zetten naar Antwerpen.

Het 9.095 dwt metende general-cargoschip ‘Saoura’ is gebouwd in 2012 en vaart onder Algerijnse vlag in de lijndienst van CNAN Nord tussen Antwerpen, Hamburg en Algerije. De dienst wordt behandeld door Mexiconatie aan het Bevrijdingsdok (Kaai 740). 

Sinds woensdag 3 november ligt het schip stil aan de ‘Quai de la Douane’ in de haven van Brest. In het kader van een internationale conventie mag het scheepsveiligheidscentrum van Brest het schip niet verder laten varen richting Antwerpen.

Slechte staat

De 22-koppige bemanning is al drie maanden niet meer betaald. Hun kajuiten zijn bovendien in slechte staat. “Er zijn geen overtrekken, noch dekens of kussens”, meldt René Kérébel, directeur van het scheepsveiligheidscentrum van Brest. 

Daarnaast zijn er nog heel wat technische problemen. “Een satellietcommunicatiesysteem is uitgevallen, net als een ballastsysteem en het LRIT-systeem waarmee schepen kunnen worden geïdentificeerd en gevolgd vanop lange afstand”, klinkt het.

Geen contact

Mor Glaz, een organisatie die de belangen van de maritieme sector behartigt, neemt het op voor de bemanning: “De matrozen klagen over hun werkomstandigheden. Ze betreuren ook sterk dat ze al maandenlang geen contact meer hebben gehad met hun familie.”

ISA

Het schip mag zijn reis pas hervatten als de salarissen zijn uitgekeerd en alle technische defecten aan boord zijn opgelost. Volgens de Antwerpse agent ISA (International Shipping Agencies) zal het schip zeker naar Antwerpen komen “maar wanneer dat juist zal zijn weten we nog niet”, klinkt het. ISA kon niet meer informatie geven. 

Julie Desmet