Kledijtekort zet havenarbeiders ‘in hun blootje’

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Havenarbeiders Zeebrugge
Havenarbeiders Zeebrugge © RJ

De verstoringen van de wereldwijde supplychains doen de Zeebrugse havenarbeiders nu ook letterlijk ‘bibberen’. Met de koude wintermaanden in aantocht kampt de werkgeverscentrale Cewez met een tekort aan beschermende werkkledij.

De havenarbeiders in Zeebrugge moeten geduld oefenen als ze bepaalde soorten beschermende kledingstukken willen vernieuwen. “Door corona worden sommige van onze leveranciers geconfronteerd met problemen in de toelevering van grondstoffen, vervoer enzovoort”, meldt de Centrale van Werkgevers Zeebrugge (Cewez). “Daardoor hebben wij jammer genoeg tekorten in sommige maten van de bodywarmers en de regenjassen.”

Havenarbeiders die de komende weken dringend nood hebben aan een bodywarmer of regenjas, wordt aangeraden om niet zomaar bij Cewez langs te gaan. “Je neemt het best op voorhand contact op om te horen of je maat al op voorraad ligt. We doen ons uiterste best om mogelijke problemen op te lossen in samenspraak met de leveranciers.”

Verplichte kledij

De werkgeverscentrale steekt elke werknemer in de haven van Zeebrugge en Brugge veilig en comfortabel in de kleren. Havenarbeiders in de pool ontvangen bij hun erkenning een verplicht kledijpakket, met onder meer: werkvest, werkbroek, bretelbroek, veiligheidsschoenen, helm met bril, regenjas, bodywarmer, regenbroek, handschoenen, fluogilet, zonnebril, signaalfluitje, oordopjes, pet en fluo-t-shirt. Met een puntensysteem op basis van het aantal gewerkte shifts kunnen kledingstukken vervangen of bijkomend verkregen worden.

Gelegenheidshavenarbeiders krijgen van Cewez in bruikleen een pakket, bestaande uit: helm, werkvest, fluogilet, handschoenen, werkbroek, regenjas en veiligheidsschoenen. De logistieke medewerkers met veiligheidscertificaat en de vaklui krijgen via hun bedrijf duidelijk herkenbare, van de havenarbeiders verschillende, werkkledij.

Roel Jacobus