Hendrik Sohier nieuwe P&O Ferries port manager Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Hendrik Sohier
Hendrik Sohier © RJ

Bij P&O Ferries wordt Hendrik Sohier (ex-Wallenius Wilhelmsen) vanaf eind november de nieuwe port manager Zeebrugge. Naast het afscheid van plaatselijk manager Geert Willem, eindigt ook de samenwerking met overkoepelend manager Peter Stolk.

Geert Willem neemt tegen het jaareinde afscheid als hoofd van de vestiging in Zeebrugge van P&O Ferries. “Ik maakte een grondige afweging en besliste om het laatste hoofdstuk van mijn carrière een andere wending te geven”, zegt Willem (60), die deze week met verlof is. “In overleg met P&O Ferries blijf ik nog tot nieuwjaar aan boord om mijn opvolger goed te helpen starten. De terminal in Zeebrugge heeft heel veel toekomstpotentieel want de maritieme verbindingen zijn hier uitzonderlijk goed gekoppeld aan hinterlandverbindingen via het spoor en barges.”

Na bijna veertig jaar trouwe dienst onder diverse aandeelhouders van P&O Ferries – momenteel behoort de Britse shortsearederij annex logistieke dienstverlener tot DP World – kijkt Willem uit naar een nieuwe uitdaging. “Zoals iedereen in het maritieme en logistieke milieu, ben ik er door begeesterd. Het liefst van al zou ik opnieuw in Zeebrugge aan de slag gaan.”

Haven gemist

De nieuwe port manager Zeebrugge wordt Hendrik Sohier (51). Hij is in Zeebrugge geen onbekende: in de zomer van 2019 sloot hij als terminalmanager een hoofdstuk van bijna twintig jaar bij Wallenius Wilhelmsen af. Sindsdien leidde hij de Belgische serviceafdeling van Enercon, een Duitse producent van onshore-windturbines, met uitvalsbasis in Jabbeke. “Ik ben blij om vanaf 29 november weer in Zeebrugge aan de slag te gaan”, zegt Sohier. “Het was boeiend om een andere sector te verkennen en ik ben een ervaring rijker. Maar ik had onderschat hoe belangrijk logistiek en de haven voor mij waren. Ik moet erkennen dat ik het miste. Na twee jaar ligt er nog geen stof op mijn netwerk in de havenwereld”, zegt Sohier.

“P&O Ferries heeft de ambitie om de business in Zeebrugge verder te doen groeien want er is een groot cargoaanbod. Het wordt in elk geval een stevige opdracht om Geert Willem, een monument met 39 jaar ervaring bij P&O Ferries, op te volgen. Van mij en het team wordt verwacht dat we de activiteiten verder ontwikkelen.”

Peter Stolk

Tegelijk raakte bekend dat tegen de jaarwisseling ook Peter Stolk (60), de ervaren director van de terminalcluster Zeebrugge, Rotterdam, Tilbury en Teesport, P&O Ferries verlaat. De geboren Rotterdammer vervulde gedurende bijna veertig jaar bij P&O Ferries diverse taken in onder andere financiën, IT en terminalmanagement. “Dat is een beslissing die ik afgelopen zomer voor mezelf nam, in goed overleg met P&O Ferries. Ik neem nu even de tijd om me te heroriënteren”, zegt Stolk. Zijn huidige rol wordt overgenomen door Dita Bruijn, tot nog toe operationeel directeur bij PortXchange.

Stolk nam de werking van P&O Ferries in Zeebrugge nauw ter harte toen in 2012 terminalmanager Erna Vienne met pensioen ging. Hij zetelt in de raden van bestuur van de Centrale der Werkgevers Zeebrugge (Cewez) en van de vereniging van private havenondernemingen Apzi-Voka. “Zeebrugge verlaat ik met pijn in het hart want ik heb de prettige dynamiek van die haven altijd als een warm bad ervaren. Ik heb hier altijd met heel veel plezier gewerkt.

Roel Jacobus