DEME haalt miljardencontract voor bouw Amerikaans windmolenpark binnen

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
DEME
DEME © Deme

De Belgische bagger- en offshoregroep DEME zal meebouwen aan het grootste offshore windmolenpark in de Verenigde Staten. Met het contract is een bedrag van ruim 1,1 miljard dollar (950 miljoen euro) gemoeid.

Dominion Energy Virginia gunde het contract aan een consortium van DEME Offshore US – de Amerikaanse dochter van de Belgische baggerreus – en de Italiaanse multinational Prysmian, die gespecialiseerd is in de aanleg van onderzeese stroomkabelsystemen. 

Grootste contract ooit

Volgens DEME gaat het om “het grootste contract ooit dat in de VS werd gegund voor de installatie van offshore wind.” ‘Coastal Virginia Offshore Wind Farm’ (CVOW) zal worden gebouwd op 43 kilometer voor de kust van Virginia Beach en zal een capaciteit van 2,6 gigawatt hebben, om energie te leveren aan 660.000 huishoudens. 

Het contract levert DEME ruim 1,1 miljard dollar op en omvat het transport en de installatie van 176 funderingen, drie offshore substations, infield-kabels en een deel van de exportkabels. De oplevering is gepland in 2026. 

Klimaat

Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten toont het contract voor DEME aan dat België als klein land een grote bijdrage kan leveren aan de wereldwijde klimaatuitdaging. “België staat wereldwijd niet alleen gekend voor zijn bier en chocolade, maar ook voor wind op zee”, zegt ze. “Wind op zee is niet alleen een jobcreator in eigen land en de drijvende kracht achter het behalen van de klimaatambities, het is ook een van onze beste exportproducten.”

VS

Eerder haalde DEME in de VS ook al contracten binnen voor het windmolenpark ‘Vineyard Wind 1‘ voor de kust van Massachusetts, en voor ‘South Fork’ bij Long Island. Die moeten vanaf 2023 stroom leveren. 

Julie Desmet