Contractuele tarieven in de lift, maar spottarieven over piek

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
Een megamax van 20.119 teu uit de Europe-Far East trade
Een megamax van 20.119 teu uit de Europe-Far East trade © HHM/Dietmar Hasenpusch

De containertarieven voor verladers die met langetermijncontracten werken, zitten nog altijd in de lift. Volgens de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) beginnen de spottarieven lichtjes te dalen, maar nog niet tussen China en Noord-Europa.

Het gemiddelde tarief op de spotmarkt voor het vervoer van een 40’-container tussen Shanghai en een Noord-Europese basishaven als Antwerpen, is vorige week met 54 dollar gestegen naar 15.386 dollar. Dat is een nieuw record.

Op andere routes gingen de spottarieven lichtjes achteruit: tussen Shanghai en New York daalden de spottarieven bijvoorbeeld met 90 dollar naar 10.454 dollar/feu. De algemene index toonde vorige vrijdag 29 oktober een daling van 0,3% naar 4.567 punten. Het was de derde daling op rij, maar al bij al zijn de torenhoge spottarieven vorige maand maar met 1,7% gedaald, wat zeer normaal is na de vakantie van de ‘Golden Week’ begin oktober.

Xeneta

Omdat de spottarieven op niveau blijven, zitten de carriers in een uitstekende uitgangspositie om bij het heronderhandelen van grote contracten ook die tarieven op te trekken. Volgens de Noorse consultant Xeneta zijn de contractuele tarieven vorige maand met 2,2% gestegen. In vergelijking met een jaar geleden zijn de gemiddelde contracttarieven volgens een rondvraag van Xeneta onder grote verladers nu al 93,1% hoger.

Ter vergelijking: de World Container Index (WCI) van de Britse consultant Drewry, die ook rekening houdt met de spotmarkt, daalde vorige week 2%, maar is nog altijd 276% hoger dan een jaar geleden. In tegenstelling tot de SCFI, toonde de WCI een daling van de tarieven tussen Shanghai en Noord-Europa met bijna vijfhonderd dollar naar 14.062 dollar/feu (-3%). Drewry voorspelt desondanks dat de tarieven de voorbije weken stabiel zullen blijven.

Stefan Verberckmoes