Beelden van schade aan ‘Ever Given’ onthuld (+ video)

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Boegschade aan 'Ever Given'
Boegschade aan ‘Ever Given’ © Twitter

De eerste beelden van de beschadigde boeg van de ‘Ever Given’ zijn opgedoken. De megamax ligt voor herstelling in een droogdok bij Beihai Shipyard in het Chinese Qingdao. Scheepsexpert Rudi Gelper werpt zijn licht op de omvangrijke schade.

De ‘Ever Given’ (20.388 teu), die eind maart 2021 in het Suezkanaal aan de grond liep, kwam begin oktober aan bij Beihai Shipyard. Het zachte woestijnzand van het Suezkanaal liet een flinke deuk achter op het massieve schip, dat nu een zogenaamde ‘neuscorrectie’ nodig heeft. Er is vooral schade aan de bulbsteven. Zie ook tweede, derde en vierde foto.

Krom en gebroken

“De onderzijde is helemaal ingedrukt door de impact van het talud (het hellend vlak) van het Suezkanaal”, vertelt Rudi Gelper, general manager en senior marine surveyor van International Nautical Services. “Wanneer het schip is afgeweken, heeft het zich met een massa van een paar honderdduizend ton voor een stuk in het talud geboord. Daar komen natuurlijk enorme krachten bij vrij, al is dat maar met een snelheid van een paar knopen. De schade zichtbaar op de foto’s is duidelijk doorgelopen tot de boegschroefruimte. Ook de eerste boegschroef is ingedrukt. De versterkingen zullen ook wel krom en gebroken zijn.”

Waterdicht

Dat de ‘Ever Given’ met zo’n omvangrijke schade helemaal vanuit de Engelse haven Felixstowe naar China is kunnen varen, is op zich al opmerkelijk. “De bulb van een schip heeft een aantal waterdichte componenten. De bulb is afgeschermd met een luik of een deur waardoor het schip indien beschadigd toch nog naar de werf kan varen. Het klassebureau namens de overheid maakt een risicoanalyse en beoordeelt of het schip al dan niet en onder welke condities kan varen”, licht Gelper toe. 

Herstelling

De boegschroeven zullen worden verwijderd en vervangen door pasklare gefabriceerde stukken. Voor het schip opnieuw te water wordt gelaten, moet er weer een inspectie gebeuren. “Als de scheepswerf over alle onderdelen beschikt, vermoed ik dat de reparatie ongeveer twee weken zal duren”, zegt Gelper nog.

In onderstaande video kunt u de schade aan de ‘Ever Given’ waarnemen.

Julie Desmet