Speurders delen drugsmaffia paar stevige tikken uit

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Drugsvangst
Drugsvangst © Archief Flows

De federale gerechtelijke politie van Luik heeft op 18 oktober 23 huiszoekingen uitgevoerd en 27 verdachten opgepakt bij de ontmanteling van een criminele organisatie. Ruim twee ton drugs met een straatwaarde van 80 miljoen euro werd onderschept.

Meer dan driehonderd politieagenten waren betrokken bij de grootschalige operatie. Ook het leger werd ingeschakeld. De huiszoekingen vonden hoofdzakelijk plaats in de regio van Luik (Huy, Aywaille, Modave-Strée, Ferrières, Verviers, Herve, Comblain-au-Pont, Amay), maar ook in de provincies Limburg (Genk) en Oost-Vlaanderen (Temse). 

Een laboratorium voor de verwerking en verpakking van cocaïne en een opslagfaciliteit werden ontmanteld. Op verschillende plaatsen in Luik zijn ook stortplaatsen van chemisch afval aangetroffen. 

SkyECC

De activiteiten van de criminele organisatie – die haar basis had in Luik – kwamen aan het licht in het kader van een onderzoek dat in 2019 startte. Daaruit is gebleken dat de bende meer dan vijftien ton coke via België had doorgevoerd. Honderden, soms duizenden kilo’s coke, kwamen Europa binnen via de havens van Antwerpen en Rotterdam. 

De omvang van het criminele netwerk werd duidelijk dankzij de exploitatie van de SkyECC-gegevens (gecodeerd telefoonnetwerk dat door criminelen wordt gebruikt, red.) van de verdachten, aldus het federaal parket. Verschillende verdachten zouden ook betrokken zijn bij de productie en doorverkoop van cannabis. 

Vuurwapens

Naast de drugs zijn tien vuurwapens waaronder vijf kalasjnikovs in beslag genomen, net als een tiental voertuigen, gecodeerde mobiele telefoons, paarden, vee en luxegoederen zoals horloges van Cartier en Rolex. 

Marokko

Diezelfde dag heeft de Marokkaanse politie ruim 1,3 ton coke onderschept in Tanger. De drugs waren afkomstig van Brazilië en onderweg naar de havens van Antwerpen en Portbury (VK). 

De politie merkte de drugs op door de verdachte manier waarop een container verzegeld was aan boord van een cruiseschip. Na een zoekactie met de hulp van de hondenbrigade werd de cocaïne aangetroffen in veertig zwarte koffers. Marokko is een belangrijke draaischijf voor Zuid-Amerikaanse kartels die hun drugs naar Europa willen brengen.

4,5 ton naar Antwerpen

Ook in de haven van Guayaquil in Ecuador hebben de autoriteiten het drugsmilieu een zware klap toegediend. Daar werd afgelopen weekend – 16 en 17 oktober –  4,5 ton cocaïne in beslag genomen. De drugs waren onderweg naar de haven van Antwerpen. 

Het Container Control Programme (CCP) van de Verenigde Naties heeft in 2021 tot op heden al 121 ton cocaïne, waarvan 79 ton bestemd voor de Europese markt, onderschept in de bronlanden van Latijns-Amerika. Ter vergelijking, in 2020 stond de teller op 105 ton over het hele jaar. 

Coronacrisis stimulans

“Vooral de veranderde personeelssituatie en het havenpersoneel dat andere taken kreeg kreeg tijdens de coronalockdown, gaven drugssmokkelaars meer ruimte om hun ladingen in de haven te krijgen en te verschepen”, meldt CCP. 

Juie Desmet