Reddingsoperatie voor kust Zeebrugge (update 28/10)

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
20210909 Ziekenwagen
Ziekenwagen © Belga image - Nicolas Maeterlinck

Drie reddingsvaartuigen haalden 24 transmigranten van een gammel bootje nabij de windturbinezone op dertig kilometer buiten Zeebrugge. Op de marinebasis werd alles in gereedheid gebracht om de inzittenden medisch op te vangen.

Update donderdag 28/10 om 9.00 uur

Woensdag werden vanuit Zeebrugge in totaal 24 personen gered die in nood waren geraakt op een gammel vaartuig met bestemming Engeland. Het bootje was naar verluidt twee dagen op drift toen de transmigranten woensdagmorgen de hulpdiensten belden. De noodoproep kwam van nabij het windturbinepark aan de Thorntonbank op dertig kilometer buiten de kust van Zeebrugge.

Voor de reddingsoperatie gingen drie schepen ter plaatse: de ‘Sterken Dries’ van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR), het kustwachtvaartuig ‘Pollux’ van de marine en patrouilleschip ‘SPN09’ van de scheepvaartpolitie. De vijf personen die het meest onderkomen waren, werden rond 13.30 uur met een reddingshelikopter aan land gebracht. De overige negentien opvarenden werden enkele uren later door de ‘Pollux’ veilig aan land gebracht in de Marinebasis in Zeebrugge.

Roel Jacobus