Grote kans voor nieuwe verbinding Zeebrugge – Rosyth

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
Patrick Van Cauwenberghe (midden) en Douglas Chapman (links) tijdens een recent bezoek aan Schotland
Patrick Van Cauwenberghe (midden) en Douglas Chapman (links) tijdens een recent bezoek aan Schotland © Port of Zeebrugge

Er lopen intensieve gesprekken tussen de haven van Zeebrugge, havenoperator Forth Ports en de Schotse autoriteiten om de verbinding Zeebrugge – Rosyth nieuw leven in te blazen. Het project heeft de steun van zowel economische als politieke actoren.

De verbinding tussen Zeebrugge en het Schotse Rosyth werd in april 2018 gestaakt na een brand in de machinekamer van de ‘Finlandia Seaways’ van DFDS. De dienst was ook een financieel zorgenkind. Een nieuwe verbinding bleef tot nu toe uit. Enkele dagen geleden liet het Schotse parlementslid Douglas Chapman via LinkedIn weten voorzichtig optimistisch te zijn over de vooruitgang die geboekt wordt met het heropstarten van een vracht- en passagiersdienst tussen Rosyth en Zeebrugge. Volgens hem zal het niet lang meer duren om het project over de streep te trekken.

“Er bestaat inderdaad een mogelijkheid dat er een nieuwe verbinding komt”, blijft ook Patrick Van Cauwenberghe, UK Trade Development Director van Port of Zeebrugge, voorzichtig. “Het leeft zowel bij de economische als bij de politieke actoren. Iedereen is het project genegen. We zijn intensief bezig om alle puzzelstukken bij elkaar te brengen”, zegt hij.

Levensvatbaarder

Volgens Van Cauwenberghe zou een nieuwe verbinding nu veel levensvatbaarder zijn dan de vorige. “Dat heeft te maken met onder meer de brexit maar ook met het tekort aan chauffeurs, de decarbonisatie en niet te vergeten met het onafhankelijkheidsgevoel dat leeft in Schotland. Het is nu het momentum”, benadrukt hij. Of de verbinding er nog dit jaar zou komen, is volgens hem weinig waarschijnlijk. “Forth Ports moet eerst de nodige haveninfrastructuur voorzien”, legt hij uit.

Havenmissie

Mogelijk kan een Vlaamse havenmissie in november helpen om de nieuwe verbinding definitief over de streep te trekken. “Op 21 november vertrekt een gezamenlijke havenmissie van Zeebrugge en Antwerpen naar Schotland, waarna ook Liverpool en Londen worden aangedaan. Vlaams minister-president Jan Jambon maakt de verplaatsing naar Schotland mee”, geeft Van Cauwenberghe nog mee.

Koen Heinen