ECS en MPET communiceren met partners via Belgische platform Montova

Nieuws, Scheepvaart
Jonas Van Boxel
ECS en MPET gebruiken nu Montova
ECS en MPET gebruiken nu Montova © Montova

Het Belgische b2b-communicatieplatform Montova heeft er twee belangrijke klanten bij. Zowel ECS in Zeebrugge als MPET in Antwerpen gebruiken de Zaventemse technologie om automatisch data uit te wisselen met hun vele partners.

Montova is een communicatie- en electronic data interchange-platform (EDI), waarmee bedrijven zowel intern als extern eenvoudig data kunnen uitwisselen. Dankzij cloud-integratie kunnen veel van de processen die daarbij komen kijken, worden geautomatiseerd. Wanneer een bedrijf met veel partners in contact staat, die elk hun eigen communicatiemiddelen en bestandsformaten hanteren, moet het communicatieplatform flexibel en schaalbaar zijn. Daarmee wil Montova, in 2004 ontwikkeld door Brain2 en sinds 2019 een zelfstandig bedrijf, het verschil maken.

Werkuren uitsparen

Recent werden transportgroep ECS in Zeebrugge en haventerminal MPET in Antwerpen overtuigd van de meerwaarde van Montova. Dat die bedrijven ondanks hun internationale karakter toch voor Belgische software kiezen, is volgens salesmanager Wim Laureys niet toevallig. “Als Belgisch platform moet je extra inventief, creatief en flexibel zijn om te kunnen concurreren met grotere buitenlandse spelers. Dat vertaalt zich in de kwaliteit van Montova.”

In het bijzonder in de maritieme logistiek is het voor bedrijven belangrijk om snel te kunnen schakelen en te communiceren, klinkt het bij Montova. “MPET staat bijvoorbeeld in nauw contact met meer dan zestig partners, waaronder trein- en truckbedrijven, de douane en Antwerpse havendiensten.” Dankzij Montova moet het eigen communicatiesysteem van MPET niet langer geïntegreerd worden in de IT-infrastructuur van de verschillende partners, wat heel wat geld en werkuren uitspaart. “Daarnaast koppelt Montova naadloos met de interne MPET-communicatiesystemen zoals hun Terminal Operating System.”

Brexit

Voor ECS kwam Montova dan weer van pas bij de uitrol van de brexitmaatregelen. “Er werd overgestapt van een door ECS beheerde b2b-integratie naar een geïntegreerde service met een beter inschatbare kostprijs. Daarin werd ook het contact met klanten en havens, uitvoeraangiftes en een directe communicatie-integratie met klanten geïmplementeerd.”

Dat twee belangrijke maritieme logistieke spelers nu hetzelfde Belgische communicatieplatform gebruiken, is volgens Montova een goede zaak. “Dat kan een voordeel betekenen wanneer de fusieplannen tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge concreet worden en ECS en MPET ongetwijfeld met elkaar in contact zullen komen.”

Jonas van Boxel