Bemanningslid tanker onderweg naar Antwerpen overleden aan COVID-19

Nieuws, Scheepvaart
Bart Timperman
Chemicaliëntanker Bow Summer
Chemicaliëntanker Bow Summer © Odjfell.com

Een bemanningslid van de Noorse chemicaliëntanker ‘Bow Summer’ is vorige week aan boord van een Belgische reddingshelikopter overleden aan COVID-19. De felrode chemicaliëntanker ligt inmiddels geïsoleerd voor anker aan dukdalven bij BASF.

De Noorse rederij Odfjell is met zijn vele, knalrode chemicaliëntankers een regelmatige bezoeker van Antwerpen. Zaterdag nog werd de gloednieuwe ‘Bow Optima’ op de tankterminal van Noord Natie Odfjell verwelkomd.

Minder bekend is dat de dagen daarvoor zich een drama heeft afgespeeld op een zusterschip. De 182,7 meter lange ‘Bow Summer’ naderde na een vaart van bijna 24 dagen vanuit het Zuid-Afrikaanse Richard Bay (Durban) de Belgische wateren en meldde correct dat er aan boord COVID-19 was uitgebroken. “Onderweg was al gebleken dat sommige bemanningsleden positief hadden getest op COVID-19”, aldus woordvoerster Anngun Dybsland vanuit het Noorse Bergen. Het schip ging meteen voor anker bij de Wandelaar en startte alle voorziene procedures. Een van de bemanningsleden, een 52-jarige Filipijnse matroos, verslechterde zienderogen zodat een reddingsheli werd opgeroepen. Die haalde op maandag 11 oktober de doodzieke man op die, ondanks de goede zorgen, direct daarop nog tijdens de vlucht in de heli overleed.

BASF

Op de ankerplaats werd de volledige bemanning inmiddels herhaaldelijk getest. Dertien bemanningsleden bleken besmet, de rest van de 26-koppige bemanning bleek gezond. Het schip mocht daarop het anker lichten naar Antwerpen waar het vrijdagmiddag 15 oktober afgemeerd werd aan de dukdalven voor BASF-kaai 773, op de punt van het schiereiland tussen het Schelde-Rijnkanaal en het Kanaaldok.

Deurne

Volgens de woordvoerster van Odfjell werden de COVID-besmette bemanningsleden direct overgebracht in een quarantaine-instelling op de wal, namelijk in Deurne. De twaalf gezonde bemanningsleden blijven nog aan boord en “zijn niet besmet zoals bevestigd is na herhaalde tests”. Zij ondergaan nog de laatste tests, aldus operationeel manager Glenn Vanhaecht van de Odfjell-agentuur Euro Nordic Agencies Belgium.

Volgens voorzitter Jacques D’Havé van de Apostolatus Maris is een wisselbemanning in het Antwerpse Harbour Hotel ondergebracht terwijl de huidige bemanning van de Bow Summer heeft gevraagd aan de havenparochie om vrijdag aan boord, na het veilig verklaren door de medische diensten, een herdenkingsdienst op te dragen voor het overleden bemanningslid.

Dank

Euro Nordic Agencies Belgium dankt de hele maritieme keten en het bijzonder GNA, Loodswezen, Havenbedrijf, Brabo Dokloodsen, Saniport en Mediport voor de steun en samenwerking tijdens deze ‘uitdagende situatie’.

Paul Verbraeken