Vlag halfstok bij Vopak vanwege overlijden Rik Gysels (+video)

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Rik Gysels in het midden
Rik Gysels in het midden © Vopak

Bij opslagprovider Vopak Eurotank aan de Industrieweg in Antwerpen hangt de vlag halfstok ter nagedachtenis van Rik Gysels. Hij overleed op vrijdag 17 september 2021 door een hartfalen. Gysels werkte meer dan dertig jaar bij Vopak.

“Het is plotsklaps bij hem thuis gebeurd. Op vrijdag 10 september hebben we nog met z’n allen pizza besteld, met iedereen van de afdeling samen gelachen en de namiddag met elkaar doorgebracht voor we het weekend ingingen”, vertelt collega Jean Fauconnier, terminal manager bij Vopak Eurotank. “Op zaterdag 10.00 uur ’s ochtends kreeg ik melding van de familie dat hij hartfalen had gekregen.”

“Rik werd onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht. Hij had opnieuw een hartpols, maar ik denk dat de dokters toen al wisten dat er weinig kans op slagen was om hem terug te krijgen”, gaat hij verder. “Rik kwam in aanmerking voor orgaandonatie. Na twee dagen kregen we bij Vopak bericht dat Rik hersendood werd verklaard en er weinig kans was op verbetering. Op vrijdag 17 september heeft men uiteindelijk Rik zachtjes laten inslapen door de machine stop te zetten. Op minder dan een week tijd hebben we afscheid moeten nemen.”

Zeer gedreven

Rik Gysels werd 56 jaar oud en werkte meer dan dertig jaar bij Vopak. Hij startte als process operator en groeide door tot werkvoorbereider bij de onderhoudsafdeling. “Iedereen kende ‘de Rik'”, vertelt Jean. “Ik ben nu drie jaar in dienst als terminal manager en iedereen kent hier iedereen. Er zijn heel korte lijntjes tussen elkaar, vandaar dat het ons enorm aangrijpt. Rik haalde veel voldoening uit zijn job en was een zeer gedreven persoon. Als de zaken niet altijd verliepen zoals gepland, kon hij wel eens ‘omhoog’ gaan, of zich opwinden. Daar werd hij wel eens mee geplaagd, maar die gedrevenheid sierde hem enorm.”

Amicaal

Jean herinnert zich Rik als een zeer amicale man. “Rik was altijd bezig”, zegt Jean. “Hij was gepassioneerd door varen en was regelmatig hulp als matroos in zijn vrije tijd. Hij hield ook enorm veel van muziek. Als we een veiligheidsdag hadden op het werk, zorgde hij ook voor de micro en geluidsinstallatie. Hij was geen haantje-de-voorste, maar je kon altijd op hem rekenen. Als we bijvoorbeeld voor ‘Kom op tegen Kanker’ hamburgers verkochten op het werk, was hij de eerste die zich aandiende om hamburgers te bakken.”

“We verliezen niet alleen een werkmakker en een collega, maar ook een papa en een grootvader”, besluit Jean. 

Uitvaart

Op vrijdag 17 september loeide de sirene op de terminal van Vopak en hielden de medewerkers een minuut stilte voor de vlaggenmast. De uitvaart vindt plaats op zaterdag 25 september om 11.30 uur in de Sint-Jozefskerk in Hoboken. Tot na de uitvaart blijft de vlag bij Vopak halfstok hangen.

Julie Desmet