Prijzenpot Port of Antwerp-wedstrijd circulaire economie: 100.000 euro

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen
Banner symbiosewedstrijd Port of Antwerp
Banner symbiosewedstrijd Port of Antwerp © Port of Antwerp

‘One man’s trash is another man’s treasure’. Daarom zoeken Port of Antwerp, OVAM en partners projecten die afvalstromen gebruiken als grondstoffen. Twee winnende projecten kunnen elk op 50.000 euro ondersteuning rekenen.

Om het sluiten van materiaalkringlopen in en rond de haven van Antwerpen te stimuleren, lanceert Port of Antwerp, samen met de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), de experten van het Vlaamse Symbioseteam, VITO en essenscia, een projectoproep in het kader van industriële symbiose. Twee winnende projecten krijgen de kans om verder uitgerold te worden. Elk van beide winnaars kan rekenen op 50.000 euro steun. Op die manier moeten de betrokken bedrijven na afronding van het traject een volgende stap kunnen zetten op weg naar de uitrol van industriële symbiose op bedrijfsniveau.

Wat voor het ene bedrijf een afvalstroom is, is voor een ander bedrijf mogelijk een waardevolle grondstof, menen de initiatiefnemers. ‘Industriële symbiose’ is een vorm van bemiddeling om bedrijven samen te brengen zodat het afval van het ene bedrijf de grondstof van het andere kan worden. 

Gezocht: reële businesscases

Deelnemers aan de wedstrijd gaan de uitdaging aan om hun symbioseproject voor te stellen waarbij minstens twee verschillende bedrijven materialen uitwisselen en daardoor een significante bijdrage leveren aan de circulaire economie in en rond de haven van Antwerpen. Gezocht wordt naar reële businesscases die kans van slagen hebben en net dit duwtje in de rug nodig hebben. De open oproep loopt vanaf vandaag, 30 september, tot en met 6 januari 2022. Na een selectieprocedure stelt de jury een top 5 samen, waaruit uiteindelijk begin februari de twee winnende projecten zullen worden gekozen. De jury beoordeelt de inzendingen op basis van een aantal criteria. Daaronder: milieu-impact, opschaalbaarheid, innovatief karakter en het potentieel om naar een reële investering te leiden die Vlaanderen helpt om het residueel afval te verminderen. Inschrijven kunt u hier

Michiel Leen