Nieuw order Evergreen brengt orderboek op grootte van halve vloot

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
De 'Ever Bliss' van 2.886 teu
De ‘Ever Bliss’ van 2.886 teu © Evergreen

De honger van de Taiwanese rederij Evergreen naar nieuwbouwschepen is nog altijd niet gestild. Met een nieuw order in China voor 24 kleine containerschepen is de capaciteit in aanbouw nu al zo groot als de halve bestaande vloot.

Vorige week meldde Flows al dat Evergreen met CSSC Huangpu Wenchong Shipyard in onderhandeling was over een nieuw order. De bestelling met een waarde van 1,1 miljard dollar werd intussen geplaatst. De scheepsbouwer in Guangzhou zal voor de Taiwanezen elf schepen van 3.000 teu, elf Bangkokmax-schepen van 2.300 teu en twee van 1.800 teu bouwen.

Met deze 36.600 teu nieuwe slots erbij, bedraagt het orderboek van Evergreen nu al 708.022 teu, wat overeenkomt met 51% van de bestaande vloot. Alleen de Zwitserse rederij MSC heeft volgens de databank Alphaliner nog meer nieuwe slots (901.818 teu) in aanbouw.

Percentagegewijs zijn er drie carriers met nog iets ambitieuzere plannen dan Evergreen. Bij de rederijen Wan Hai Lines (tiende in de wereldranglijst), Zim (elfde) en X-Press Feeders bedraagt de verhouding tussen het orderboek en de bestaande vloot ruim 60%.

Stefan Verberckmoes