Haven Zeebrugge digitaliseert droneverkeer boven havengebied

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Drone in Haven Zeebrugge
Drone in Haven Zeebrugge © MBZ

Haven Zeebrugge introduceert vandaag een digitaal systeem voor het beheren van droneverkeer, op basis van het 5G-netwerk. Technologiepartner IDRONECT maakte een tool voor het aanvragen en monitoren van alle dronevluchten boven het havengebied.

Het havenbestuur van Zeebrugge heeft vanaf vandaag, 1 september, een digitale tool voor het beheren van het droneverkeer. Het havengebied is een geografische UAS-zone (unmanned aircraft system) met specifieke beperkingen binnen de EASA-regelgeving (European Aviation Safety Agency).

Bij elke aanvraag voor een dronevlucht hoort bijvoorbeeld een vluchtplan en pilootlicentie, een ‘operational authorisation’ uitgegeven door het Directoraat Generaal Luchtvaart (DGLV), contactgegevens en registratiegegevens van zowel piloot als operator, enzovoort. De nieuwe tool optimaliseert de informatiestroom naar alle betrokken partijen, onder meer concessiehouders, defensie, lokale politie, scheepvaartpolitie en de MUG-heli. De digitalisering van de aanvragen zorgt voor een efficiëntere afhandeling en een centralisatie van de data. Bovendien visualiseert de software de geplande en actieve dronevluchten.

Toepassing steunt op 5G-netwerk

“Als haven willen wij een stuwende kracht zijn op vlak van innovatie en digitalisering”, zegt CEO Tom Hautekiet van het havenbestuur MBZ. “We willen het voorbeeld geven en tegelijk onze klanten ondersteunen. De samenwerking met IDRONECT voor het droneverkeer ligt helemaal in lijn met deze doelstellingen. Dit is ook opnieuw een toepassing die steunt op het in 2020 geïnstalleerde 5G-netwerk. Dit biedt tal van toepassingsmogelijkheden voor de bedrijven en de haven zelf.”

De nieuwe tool is bereikbaar via een eigen webpagina. Het reglement en de handleiding zijn terug te vinden op Zedis en in het e-loket van de website Port of Zeebrugge.

Roel Jacobus