X-Press start dienst op Helsinki en Kotka voor ONE

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
De 'Baltic Petrel' (1.600 teu)
De ‘Baltic Petrel’ (1.600 teu) © Stefan Verberckmoes

X-Press Feeders breidt de Benelux Baltic Express Service (BBX) uit naar Finland. De Japanse rederij ONE zal de dienst gebruiken tussen Rotterdam, Helsinki en Kotka als compensatie voor het wegvallen van die verbinding in Hapag-Lloyds NBS-dienst.

X-Press startte de BBX-dienst in juli 2020 tussen Antwerpen, Rotterdam, Riga en Klaipeda met Ocean Network Express als basisklant. Momenteel worden de aanlopen in Antwerpen tijdelijk overgeslagen, maar het is de bedoeling dat de Scheldehaven vanaf eind september weer wekelijks rechtstreeks bediend wordt.

Tegen dan zal de vloot van de BBX Service uitgebreid zijn met een derde schip. Drie schepen van 917 tot 1.036 teu zullen vanaf volgende maand afwisselend een reis vanuit de Benelux naar Riga en Klaipeda maken en een trip vanuit Rotterdam naar Helsinki en Kotka.

Hapag-Lloyd

ONE zal ook die nieuwe Finse connectie van X-Press gebruiken als FI1 Service. Voor de Japanse rederij compenseert dat het verlies van een wekelijkse afvaart uit Antwerpen en Rotterdam naar Helsinki en Kotka, omdat Hapag-Lloyd begin september het vaarschema van de North Sea Baltic Service (NBS) zal inkorten.

ONE sloot in oktober 2018 een globaal feederakkoord met Hapag-Lloyd en kan daardoor containers bijladen op de Baltische feederdiensten van die Duitse alliantiepartner. Hapag-Lloyd heeft het Baltische aanbod intussen wel wat afgebouwd en boekt nu meer lading bij Unifeeder, terwijl ONE meer feederlading aan X-Press toevertrouwt.

Diamond Line

De Japanse carrier gebruikt bijvoorbeeld ook de BRX-dienst met twee schepen van 1.600 teu (zie foto) tussen Antwerpen, Rotterdam en Sint-Petersburg. Via X-Press zal ONE vanaf september ook een bijkomende FI2 Service aanbieden, waarvoor X-Press dan weer slots koopt op de RFS3 Service van Diamond Line (COSCO) tussen Rotterdam, Helsinki en Kotka.

Stefan Verberckmoes