Twee vrouwen voeren ‘tijdelijk bewind’ DAB Loodswezen

Nieuws, Scheepvaart
Charlotte De Noose
Sandra De Canck (archief)
Sandra De Canck (archief) © MDK/Loodswezen

Met onmiddellijke ingang is dinsdag een tijdelijke leiding benoemd aan het hoofd van zowel DAB Loodswezen als DAB VLOOT. Bij Loodswezen komt het roer in handen van Liv Mertens en Sandra De Canck. Bij VLOOT wordt dat Frank Aerssens.

Een en ander werd dinsdag in een interne nota bekendgemaakt en werd ons inmiddels bevestigd door de woordvoerster van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), Anne-Sophie Moerman. 

Volgens de nota heeft administrateur-generaal Nathalie Balcaen “in afwachting van de definitieve invulling van de posities” voor Loodswezen Liv Mertens en Sandra De Canck (zie foto) “als waarnemend codirecteur” aangesteld. De hooggediplomeerde Liv Mertens is al geruime tijd personeelsdirecteur van de loodsen. Operationeel directeur Sandra De Canck is al meer dan twintig jaar commercieel en waarnemend operationeel directeur.

Het is niet verwonderlijk dat bij DAB VLOOT ingenieur Frank Aerssens nu waarnemend directeur wordt. Hij heeft er al jaren de technische leiding. Aerssens wordt directeur “met rechtstreekse ondersteuning van Francis Verreth als adjunct-waarnemend directeur”. Verreth blijft vanuit Vlissingen aan de slag.

Procedure

Met de tijdelijke aanstellingen zou nu de rust moeten terugkeren na enkele pijnlijke maanden. Alles begon na het onverwachte ontslag van Herman Van Driessche, die al enkele jaren ‘waarnemend’ zowel Loodswezen als VLOOT had geleid en zijn overstap had aangekondigd naar de bvba Brabo. Die overstap deed hij ook effectief midden juli.

Toen de MDK-top midden juni gewezen Brabo-directeur Ronny Detienne en Wim De Deken, ex-directeur offshore operations bij Exmar, voorstelde om respectievelijk bij Loodswezen en VLOOT tijdelijk Van Driessche op te volgen, brak de hel los. Alle loodsenvakbonden en -belangengroepen gingen in verzet en dreigden soms zelfs met actie. Beide kandidaten trokken zich daarop terug.

De tijdelijke aanstellingen gebeuren nu in afwachting van een officiële vacantverklaring voor de beide directiefuncties. Dat de omslachtige procedure om dit officieel “in de markt te zetten” nog altijd niet is afgerond, heeft allicht te maken met het parlementair reces. Vermits dat wellicht pas in het najaar zal gebeuren en eerder werd gezegd dat die officiële selectie zo’n zes maanden kan duren, ziet het er dus naar uit dat het ‘tijdelijk bewind’ tot begin volgend jaar zal duren.

Paul Verbraeken