Nu ook privérondvaarten met ‘Waterlimo’ in Antwerpse haven

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Philippe Ophoff en Hervé Houard van XO Boating samen met Antwerps havenschepen Annick De Ridder
Philippe Ophoff en Hervé Houard van XO Boating samen met Antwerps havenschepen Annick De Ridder © Julie Desmet

De ‘Waterlimo’, de eerste watertaxi op de Schelde, biedt voortaan ook dagelijks privérondvaarten aan in het Antwerpse havengebied. De kleine krachtpatser zal in eerste instantie driemaal per dag uitvaren voor een tour van bijna twee uur.

In mei 2021 lanceerde Philippe Ophoff (links op de foto), oprichter en zaakvoerder van XO Boating, de eerste watertaxi op de Schelde voor een verbinding van Antwerpen met Temse. Vandaag pakt Ophoff ook uit met rondvaarten. “Oorspronkelijk wilden we rondvaarten op de Schelde als onze eerste service aanbieden. Maar de waterlimo alleen kan niet rendabel zijn. Door rondvaarten te koppelen aan onze taxiservice hebben we een businessmodel”, vertel Ophoff.

Temse

Tot nu toe zijn er weinigen die gebruik hebben gemaakt van de rechtstreekse Scheldeverbinding. “De prijs zal waarschijnlijk een rol hebben gespeeld (een ticketje enkele reis kost 30 euro, red.) en het feit dat je op voorhand moet reserveren. Het kost ons te veel geld. Sinds mei 2021 hebben we maar een vijftigtal mensen vervoerd van Temse naar Antwerpen en omgekeerd.”

Uniek

Privérondvaarten zijn mogelijk met vertrek en aankomst aan Ponton Van Dijck (Steenplein) en de Trappenkade van het Kempisch dok. Een rondvaart tot Lillo duurt ongeveer twee uur en kost 56 euro per persoon. “Het is een unieke en persoonlijke belevenis op het water. In vergelijking met een publieke tourboot zoals de Flandria, varen we tot wel 50 à 60 kilometer per uur en vertragen we bij de mooiste plekjes. De Antwerpenaar beseft niet hoe groot de haven wel is en wat voor een energie onze wereldhaven uitstraalt.”

Levensader

Havenschepen Annick De Ridder juicht het initiatief toe. “We hebben in Antwerpen te lang met onze rug naar de Schelde geleefd. Het is belangrijk om de band van de Antwerpenaars met ‘onze levensader de Schelde’ te herstellen. Mooie initiatieven zoals deze versterken dat alleen maar.”

De ‘Waterlimo’ vaart driemaal per dag uit en kan tot zes passagiers aan boord meenemen. Boekingen verlopen via waterlimo.be

Julie Desmet