Iraans vrachtschip ‘Elyana’ aan de ketting in Antwerpen (update)

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen
Positie van het containerschip 'Elyana' in het Churchilldok
Positie van het containerschip ‘Elyana’ in het Churchilldok © Vesselfinder

Het Iraanse vrachtschip ‘Elyana’ ligt sinds een week aan de ketting in het Antwerpse Churchilldok. Volgens onze informatie kampt het schip met enkele technische problemen.

Door toedoen van economische sancties, opgelegd door de Verenigde Staten, zie je in de haven van Antwerpen niet vaak schepen onder Iraanse vlag. De ‘Elyana’, een 23 jaar oud multipurpose schip met een lengte van 168 meter en een dwt van 22.882 ton, ligt sinds afgelopen woensdag 18 augustus aan de ketting in het Churchilldok. Het schip vaart onder Iraanse vlag voor de staatsrederij IRISL. Volgens onze bronnen komt dat door technische problemen waar het schip mee kampt. 

FOD Mobiliteit bevestigt dat de ‘Elyana’ aan de ketting wordt gehouden wegens tekortkomingen met de reddingsmiddelen, brandbestrijdingsuitrusting en ISM-code.

Andere tekortkomingen die evenwel geen gronden voor aanhouding vormen: veiligheid van navigatie, MLC (Maritiem Arbeidsverdrag), elektrische installaties en het uitwateringsverdrag (Load Lines). 

Ook de chemicaliëntanker ‘Chem Guard’ wordt in Antwerpen aan de ketting gehouden. De reden voor de ‘detention’ is voorlopig onduidelijk. 

Michiel Leen