Eerste cruiseschip sinds coronacrisis te laat in Antwerpen na ongeval

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Cruiseschip 'MS Europa' van Hapag-Lloyd Cruises vaart Antwerpen binnen
Cruiseschip ‘MS Europa’ van Hapag-Lloyd Cruises vaart Antwerpen binnen © Rudi Dormolen

De ‘MS Europa’ voer vanochtend – 17 augustus – als eerste cruiseschip sinds de corona-uitbraak de haven van Antwerpen binnen. Die intrede had een wrange nasmaak omdat een bejaarde man ter hoogte van het Nederlandse Texel overboord viel.

De ‘MS Europa’ vertrok op 15 augustus 2021 vanuit Hamburg met bestemming Antwerpen. Met uren vertraging voer het zeecruiseschip op 17 augustus Antwerpen binnen en meerde het iets voor 9.00 uur af aan de kade van het gloednieuwe cruiseponton aan het Antwerpse Steenplein. 

Hoogte van 26 meter

Tijdens de reis viel op maandag 16 augustus een man van in de tachtig jaar oud nabij Texel in het water vanop een hoogte van 26 meter. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij schakelde meteen vijf reddingsboten, de Kustwachtsleepboot, -helikopter en het Kustwachtvliegtuig op de Noordzee boven Vlieland in. Na ruim 4,5 uur werd de zoekactie beëindigd. Er wordt gevreesd dat de man het ongeval niet heeft overleefd.

Rond 18.00 uur zette het schip verder koers naar Antwerpen. De ‘MS Europa’ is eigendom van en wordt beheerd door de Duitse rederij Hapag-Lloyd. Twaalf jaar op rij werd de ‘MS Europa’ bekroond met de titel ‘beste cruiseschip ter wereld’ door Ward-Ranking en Berlitz. 

Julie Desmet