Autodieven verschepen wagens in containers via Antwerpen naar Afrika

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen
Containers
Containers © Bart Timperman

Het Leuvense parket rolde een internationale bende autodieven op. De bende verscheepte de gestolen wagens in containers naar Afrika via de Antwerpse haven. Een zevental verdachten zit in voorlopige hechtenis.

Het Leuvense gerecht heeft afgelopen voorjaar een bende internationale autodieven en -zwendelaars opgerold. Bij dertien huiszoekingen die eind april en begin mei plaatsvonden in België en Nederland, werden acht verdachten van hun vrijheid beroofd. Vijf verdachten zitten in België nog in voorlopige hechtenis, twee anderen wachten in Nederland op hun overlevering aan ons land. Dat meldt het Leuvense parket vandaag – dinsdag 24 augustus – aan het persagentschap Belga. Verder speurwerk bracht aan het licht dat de bende gestolen wagens overlaadde in zeecontainers om ze vervolgens via Antwerpen naar verschillende bestemmingen in Afrika te verschepen. 

Keyless

Het onderzoek ging vorige zomer al van start toen in Aarschot en Kortenberg drie Toyota-SUV’s werden gestolen. Dat gebeurde door zogenaamde keyless diefstallen, waarbij de dieven via een elektronisch systeem het signaal van de autosleutel onderscheppen, waarna ze vanop afstand de auto kunnen openen en starten. Spilfiguren in die organisatie bleken een 50-jarige man uit Evere en een 53-jarige Duitse man uit Roosdaal, die de hele trafiek naar het Afrikaans continent organiseerden en faciliteerden. De twee werkten daarvoor samen met verschillende groepen autodieven in binnen- en buitenland. 

Internationaal 

Op 28 april viel de Leuvense federale gerechtelijke politie binnen op adressen in Evere, Roosdaal, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Gillis, Haacht, Sint-Pieters-Leeuw en Bonheiden. Daarbij pakte ze zes verdachten op, onder wie de twee hoofdverdachten. Op 29 april volgde nog een bijkomende huiszoeking, verricht in een garagebox in Koekelberg. Daar werd een Citroën DS7 aangetroffen die enkele dagen eerder gestolen was in Charleroi. Op 3 mei volgden nog twee arrestaties in Nederland.

In de loop van het onderzoek kon de politie 47 voertuigen terugvinden die waarschijnlijk door de organisatie gestolen waren, in België en Nederland, maar ook in Frankrijk en Duitsland. Die wagens zaten in zeecontainers, maar stonden ook op de openbare weg en publieke parkings in en rond Brussel.

Michiel Leen