Zomer: Zandvlietenaar Joeri Herremans spot schepen ‘van in voortuin’

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Scheepsspotter Joeri Herremans
Scheepsspotter Joeri Herremans © Julie Desmet

In onze zomerreeks richten we deze week onze spots op de spotters. Vandaag: Joeri Herremans, oprichter van de Facebookgroep ‘Ship Spotters Antwerpen en Westerschelde’ en sleepbotenliefhebber. “De kapitein draait al eens een extra rondje voor ons.”

Joeri Herremans stond aan de wieg van de groep ‘Ship Spotters Antwerpen en Westerschelde‘. Na een jaar werd Luc De Cock medebeheerder. “Hij heeft een enorme kennis van de haven en heeft veel mensen over onze Faceboekgroep aangesproken”, vertelt Herremans. “Vandaag tellen we ruim 790 leden, waaronder havenschepen Annick De Ridder en Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen. Onze community bestaat uit zo’n 45 zeer actieve spotters, de andere leden volgen eerder onze activiteiten op.”

In voortuin

Herremans neemt foto’s van schepen die zowel voor als achter de Berendrecht- en Zandvlietsluis varen. “In de Antwerpse haven is het interessant vertoeven”, vertelt hij. “Sommige containerschepen varen bij wijze van spreke bijna in mijn voortuin.” Zijn favoriete spotpunt is aan Kaai 869 bij PSA. “Je hebt hier een constante beweging aan de sluizen. Ik kom hier ook graag naartoe om mijn hoofd leeg te maken. Je voelt hier de wind door je haren waaien en ruikt de Noordzee.” 

“Soms mis ik wel een betere infrastructuur”, gaat hij verder. “Een oude container met een trapje in de spotterzones, zou een luxe zijn voor ons. Nu moeten we regelmatig door de omheiningen heen fotograferen.”

Twintig camera’s

Joeri woont nu al bijna tien jaar in Zandvliet. “Toen we op verkenning waren en aan de Berendrechtsluis stonden te wachten, kwam het containerschip ‘Mira’ voorbijgevaren. Ik had mijn fototoestel bij en heb toen mijn eerste scheepsfoto gemaakt”, vertelt hij. “Ik heb eerst 32 jaar in Wommelgem gewoond, vlak bij de luchthaven van Deurne. Daar begon ik vlieguitgen te spotten. Toen ik tien jaar oud was, kreeg ik mijn eerste spiegelreflexcamera. Vandaag heb ik bijna twintig verschillende toestellen in huis, geschikt voor onder meer timelapsen, fisheye- en 360-graden-fotografie.”

Stokpaardje slepers

Zijn stokpaardje zijn slepers. “Het zijn kleine bootjes met heel veel kracht. De ‘Multratug 32‘ kan zelfs 360 graden rond zijn as draaien. Slepers liggen laag in het water en hebben veel details waardoor je ze mooi in beeld kan brengen. Soms draait de kapitein zelfs eens een extra rondje voor ons. Ik kijk er al naar uit om de nieuwste ‘Med’ tugs van MSC in werking te zien.”

Aan muur

Sommige van zijn foto’s hebben al een ereplaatsje gekregen. “Toen de ‘MSC Febe’ vanuit Antwerpen vertrok, ben ik aangesproken geweest door familie van de meter van het schip. We hebben toen speciaal voor hen een grote print gemaakt die nu bij hen aan de muur hangt. Het plezier schuilt ook in de bewerking en ontwikkeling van de foto achteraf. Ik speel graag met kleur, maar wel op een manier dat het niet te hard opvalt. Ik ben nogal een perfectionist. Een foto moet ‘leven’ voor mij. Op termijn zou ik graag mijn eigen webshop hebben voor mijn beste foto’s.”

Tip

Hij geeft nog graag een tip mee voor startende scheepsspotters: “Vroeger had ik een toestel met verwisselbare lenzen, maar vandaag heb ik een bridgecamera. Die heeft zowel een breedhoek- als een telelens waardoor je compacter kan werken. Spotten hoeft ook niet altijd met een fototoestel te zijn. Ik zie nog veel spotters met een verrekijker in de hand. Een beeld hoeft niet altijd geregistreerd te zijn.”

Foto’s van Joeri Herremans kunt u zien op Instagram: @joeriherremans.

Julie Desmet