Zomer: spotter Bernd De Block voelt zich nietig naast containerschip

Nieuws, Scheepvaart
Adrie Boxmeer
Bernd De Block aan het scheepsspotten bij Ritthem aan de Westerschelde
Bernd De Block aan het scheepsspotten bij Ritthem aan de Westerschelde © Anniek Poppe

In onze zomerreeks richten we deze week onze spots op de spotters. Vandaag: scheepsspotter Bernd De Block, die in Zeeland aan beide oevers van de Westerschelde containerschepen spot. “Als zo’n schip voorbijvaart, voel je je als mens zo nietig.”

Bernd De Block (30) is scheepsspotter aan de Westerschelde. Maar hij is ook een Vlaming in Nederland. Hij is afkomstig uit Niel en is door de liefde zo’n drie jaar geleden in Middelburg terechtgekomen. Hij is nog maar kort scheepsspotter: sinds juni vorig jaar, toen het grootste containerschip ter wereld – de ‘HMM Algeciras’ – naar Antwerpen kwam. Daarna was hij in augustus ooggetuige van de aankomst van het allergrootste schip ter wereld de ‘Pioneering Spirit‘ in Vlissingen. 

Sluis van Harelbeke

Eigenlijk ging er aan zijn fascinatie voor grote zeeschepen iets anders vooraf: “Door mijn werk als ICT-specialist heb ik een fascinatie gekregen voor sluizen. Dat begon toen ik de software van de sluis bij Harelbeke programmeerde. Ik was ook onder de indruk van de schepen die er doorheen voeren. Ik vond het prachtig. Vanuit die fascinatie heb ik de bouw van de Kieldrechtsluis van nabij gevolgd. Ik werk op dit moment aan de software van de nieuwe zeesluis in IJmuiden, die ervoor moet zorgen dat de haven van Amsterdam voor nog grotere zeeschepen bereikbaar wordt. Want die zeesluis wordt de grootste ter wereld.”

Anderhalf uur per dag

Van de sluizen was het een logische stap naar zeeschepen en dan met name containerschepen. “Ik richt me op schepen vanaf een lengte van 330 meter. Het is machtig om zo’n groot schip vlak langs de oever te zien varen. Ik heb op Wikipedia een lijst gevonden met de grootste containerschepen ter wereld. Het liefst wil ik alle schepen van die lijst fotograferen, bij voorkeur op de Westerschelde. Om te kijken welke schepen in aantocht zijn, maak ik gebruik van het Loodswezen Informatie Systeem LIS. Daar staan de te verwachten vertrek- en aankomsttijden van schepen van en naar Antwerpen op. Op basis daarvan reken ik uit wanneer een schip bij benadering langs mijn spotlocatie vaart. Vervolgens kijk ik op MarineTraffic om ze exact te positioneren.”

“Ten tijde van de coronalockdown afgelopen herfst en winter hoefde ik voor mijn werk niet te reizen. Toen was ik elke dag langs de Westerschelde te vinden. Uiteraard hangt het af van de schepen die voorbijkomen hoeveel tijd ik aan mijn hobby besteed. Maar gemiddeld anderhalf uur per dag ben ik er wel mee bezig.”

Favoriete locaties

“Het vaakst kom ik op de spottersplek in Ritthem, net iets ten oosten van Vlissingen, omdat dat het dichtst bij mijn huis is. In Ritthem staat een zeecontainer waarin scheepsspotters kunnen wachten op een bepaald schip. Maar mijn meest favoriete locaties zijn Kruiningen en Bath op de noordoever van de Westerschelde en Walsoorden op de zuidoever. De vaargeul ligt er vlak langs de oever en door de bochten daar varen de schepen ook niet te snel. Het is spectaculair hoe groot en dichtbij de schepen daar langskomen. Op die locaties heb je de grootste kans om bijzondere foto’s te maken.”

Hoek van Holland

“Ik denk niet dat ik alle schepen van die Wikipedialijst op de Westerschelde zal kunnen spotten. Daarom wil ik ook zeker naar Rotterdam en Hamburg. Om schepen te spotten in de Rotterdamse haven ga je best naar Hoek van Holland. Daar komen de schepen via de Nieuwe Waterweg de haven binnen. Omdat die vaarweg niet zo breed is als de Westerschelde, kun je daar hele mooie foto’s maken. Niet voor niets heeft mijn vriendin mij als verjaardagscadeau een overnachting in het vooruitzicht gesteld in Hoek van Holland.”

Foto’s van Bernd de Block kunt u zien op Instagram: @brnd_dblck.

Adrie Boxmeer