Wereldprimeur: België vaccineert buitenlandse zeevarenden

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Russische zeevarende krijgt coronavaccin toegediend bij MPET in haven Antwerpen
Russische zeevarende krijgt coronavaccin toegediend bij MPET in haven Antwerpen © Julie Desmet

Bij MSC PSA European Terminal (MPET) op Kaai 1742 in Antwerpen werden vandaag de eerste buitenlandse zeevarenden ingeënt tegen COVID-19. De Russische crew van het containerschip ‘MSC Joy’ kreeg als eerste een Johnson & Johnson-vaccin toegediend. 

In navolging van de COVID-19-vaccinatie van Belgische zeevarenden, die is gestart op 2 juni 2021, schakelt België nu een niveau hoger. Ook buitenlandse zeevarenden – ongeacht hun nationaliteit, die aan- of afmeren in een Belgische haven – krijgen de kans om te worden ingeënt.

Daarvoor worden er ambulante vaccinatieteams opgericht die zich aan boord van de zeeschepen in de Belgische havens zullen begeven. België is daarmee het eerste land ter wereld dat de vaccinatie van zeevarenden op die manier aanpakt.

“Als er een uitbraak is aan boord van een schip, dan is dat een heel moeilijke zaak. Het gaat hier om gesloten gemeenschappen. Daarnaast is de zeevaart enorm belangrijk voor de wereldhandel en brengt een corona-uitbraak de scheepvaart in gevaar”, vertelt vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne. “Samen met Duitsland en de Verenigde Staten zijn we de enigen die dit soort actie ondernemen.”

Beloning

Wereldwijd zijn er 1,2 miljoen zeelieden. Op het hoogtepunt van de coronacrisis zaten er 400.000 zeelui geblokkeerd aan boord. “Die mensen hebben een enorm grote flexibiliteit getoond. Ze hebben heel hard op hun tanden gebeten, en daar moeten we hen voor belonen”, zegt Wilfried Lemmens, algemeen directeur van de Koninklijke Belgische Redersvereniging. “We hebben dat getal dan wel kunnen terugbrengen naar 200.000, maar door de deltavariant is het aantal opnieuw opgelopen naar 300.000. Ongeveer 30% van de containervloot wereldwijd ligt dagen tot wekenlang vast in een haven. De enige mogelijkheid om de wereldvloot weer te laten varen, is er als we de zeelui vaccineren. We hopen dat door het goede voorbeeld te geven, andere havens zullen volgen.”

Mobiele teams

In de Belgische havens leggen jaarlijks meer dan 5.500 verschillende schepen aan waarop zo’n 80.000 zeevarenden werkzaam zijn. Een groot deel van die mensen zijn afkomstig van landen waar COVID-19-vaccinatie vandaag onvoldoende of niet beschikbaar is. De zeelui zullen worden gevaccineerd door mobiele teams onder toezicht van Mediport. Ze zullen zelf aan boord gaan van de zeeschepen. In totaal zijn er 8.000 vaccins in voorraad.  

Ontspannen

Kadet Andri Shatterov van de ‘MSC Joy’ (zie foto) is heel blij met het initiatief: “Ik ben nu zo’n twee maanden aan boord. De ‘team spirit’ onder de crew is oké. We werken elke dag en blijven professioneel, maar het is verboden voor ons om de havenstad in te trekken. Dat is heel moeilijk. We krijgen geen kans om te rusten en even te ontspannen in de stad. Ik hoop dat we er nu opuit mogen trekken. Uiteraard ben ik vooral blij dat het vaccin nu vooral mijn gezondheid beschermt.”

Van de Belgische zeevarenden zijn er intussen al 1.500 gevaccineerd, wat overeenstemt met zo’n 70%.

Praktisch

De rederij, scheepsleiding of de agent, kan een afspraak maken voor de vaccinatie van zeevarenden van een schip bij medische dienstverlener en coördinator Mediport. Dat gebeurt bij voorkeur minstens 24 uur voor de aankomst van het schip in de haven (analoog met het Maritime Health Declaration Form). De rederij, scheepsleiding of agent kan meerdere zeevarenden doorgeven voor vaccinatie. De kapitein beslist wel zelf hoeveel en welke bemanningsleden in aanmerking komen. Na bevestiging van Mediport wordt een mobiel team aan boord gestuurd. 

Julie Desmet