Telex: 17 laadstations trucks, 400 betogers, overname, farma en INEOS

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
Daimler, Traton en Volvo zullen samen een netwerk van elektrische laadstations voor trucks ontwikkelen
Daimler, Traton en Volvo zullen samen een netwerk van elektrische laadstations voor trucks ontwikkelen © Daimler/Traton/Volvo

Een protestmars voor een gezonde haven en stad lokt 400 betogers; Daimler, Traton en Volvo investeren in elektrische laadstations voor trucks; het Oostendse familiebedrijf Clemaco is overgenomen en nieuwe leden voor Pharma.Aero platform.

PROTESTMARS –

De protestmars ‘voor een gezonde haven en stad’ van afgelopen zaterdag in de Antwerpse haven bracht zo’n vierhonderd betogers op de been. Het protest kwam er naar aanleiding van de recente PFOS-perikelen rondom de 3M-site in Zwijndrecht, maar bundelt grieven van verschillende klimaat- en natuurverenigingen tegenover de haven van Antwerpen. De betoging verliep zonder incidenten. (ML)

LAADSTATIONS TRUCKS –

Daimler Trucks (Mercedes-Benz), de Tratongroep (MAN en Scania) en de Volvogroep (Volvo Trucks en Renault Trucks) willen minstens 1.700 openbare laadstations met groene elektriciteit openen op vijf jaar tijd. De drie groepen willen 500 miljoen euro investeren in een netwerk dat ze samen zullen installeren en uitbaten. Hiervoor gaan ze een joint venture oprichten die begin 2022 onder een eigen naam operationeel moet zijn. Volgens een recent rapport zijn tegen 2025 minstens 15.000 openbare laadstations voor elektrische trucks nodig en 50.000 tegen 2030. Of DAF en IVECO zich bij het initiatief zullen aansluiten, is niet gekend. (PhVDo)

OVERNAME –

Het Oostendse familiebedrijf Clemaco, dat met 150 mensen instaat voor het onderhoud van de Marineschepen in Zeebrugge, is door Serco Belgium overgenomen. De Britse Serco Group is een van ’s werelds grootste aanbieders van openbare diensten en werkt aan een duizendtal schepen van onder meer de Marines van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië. De overname betekent voor Clemaco (CLEaning and MAintenance COmpany) een schaalvergroting en technologische versterking tegen de komst van de nieuwe mijnenbestrijdingsvloot vanaf 2024. (RJ)

PHARMA.AERO –

Luchtvrachtvervoerder Qatar Airways Cargo en EMBALL’ISO, leverancier van temperatuurgecontroleerde verpakkingsoplossingen, zijn toegetreden tot Pharma.Aero, dat de samenwerking tussen CEIV-gecertificeerde luchthavengemeenschappen bevordert. Door lid te zijn van Pharma.Aero kunnen ze marktkennis delen en ontvangen en werken ze samen met verschillende luchtvrachtstakeholders in de supplychain van farmaceutische producten. (MDV)

GERED –

Franse reddingsdiensten hebben zaterdag 47 migranten gered die met een bootje de oversteek naar Groot-Brittannië wilden maken. De migranten hadden zelf de reddingsdiensten gecontacteerd nadat ze in moeilijkheden raakten, zo meldt Belga. Ze zaten verdeeld over drie bootjes en bevonden zich respectievelijk ter hoogte van Sangatte, Gravelines en Griz-Nez. Ze verkeerden allen in goede gezondheid. Vorig jaar noteerden de Franse autoriteiten 9.500 oversteken of pogingen tot, een verviervoudiging tegenover 2019. Daarbij vielen zes doden en bleven drie personen vermist. (KH)

INEOS –

Chemiebedrijf INEOS investeert 25 miljoen pond in het eerste fonds voor schone waterstof, het op de Londense beurs genoteerde HydrogenOne Capital Growth Plc. INEOS verwerft daarmee 10% van de geplande fondsenwerving van 250 miljoen pond. HydrogenOne zal investeren in een diverse portfolio van waterstofinstallaties en aanvullende installaties. INEOS is de grootste producent van waterstof in Europa met een productie van ongeveer 300.000 ton per jaar als bijproduct van chemische processen. De investering in het fonds moet helpen om de bestaande strategie voor schone waterstof te versnellen en te diversifiëren, zegt het bedrijf. (KH)