Herfurth Logistics verkoopt activiteiten in Frankrijk aan NAXCO

Nieuws, Scheepvaart
Philippe Van Dooren
Patrick Bryon
Patrick Bryon © Michiel Leen

De Franse groep NAXCO heeft per 1 juli het handelsfonds en het personeel van Herfurth Logistics en Handico in Le Havre overgenomen. De Antwerpse groep wil meer focussen op specialisaties, terwijl de Franse organisatie eerder generalistisch is.

“Herfurth was sinds 1998 in Frankrijk actief via de overname van de lijnagentuur Scamar in Le Havre. Maar het is geen geheim dat met de jaren veel agenturen het moeilijk kregen toen alsmaar meer rederijen die activiteit op zich namen. Daarom diversifieerden we in Frankrijk – naar analogie met Herfurth Logistics in België – naar zeevrachtexpeditie en transport via Handico”, zegt Olivier D’Hoop, managing director van Herfurth Group.

“Vandaag telt het bedrijf in Le Havre tien medewerkers: vijf in de expeditie, vier in het transport en iemand voor de administratie. Dat is voor een land als Frankrijk eigenlijk een te kleine organisatie. We stonden dus voor de keuze: groeien dan wel verkopen. De ploeg was ook te generalistisch, terwijl Herfurth Logistics meer en meer inzet op specialisaties zoals projectcargo, Congo, speciale bieren enzovoort. Door te focussen, bieden we meer toegevoegde waarde. Toen we door verschillende partijen werden benaderd, hebben we dan ook de beslissing genomen om te verkopen”, voegt D’Hoop toe.

De keuze viel op NAXCO, onder meer omdat het personeel gemakkelijk in zijn kantoor in Le Havre geïntegreerd kon worden.

Eigenaar DKT

Volgens Patrick Bryon (foto), CEO en voorzitter van NAXCO Group, wil de groep met de overname zijn activiteiten in de zeevrachtexpeditie, douanediensten en transport versterken. “Deze aanwinst volgt op die van luchtvrachtexpediteur SCTIL in Roissy begin 2020 en op verschillende concrete gevallen van organische groei in Europa”, zegt hij.

NAXCO, met hoofdzetel in Parijs, was oorspronkelijk een lijnagent. De groep diversifieerde naar havendiensten, expeditie en logistiek. NAXCO boekt een jaaromzet van zo’n 190 miljoen euro met 350 medewerkers in 23 dochterbedrijven in Frankrijk, Europa, Afrika en Azië. In België is NAXCO sinds 2000 eigenaar van DKT (De Keyser Thornton). De groep wordt sinds een managementbuy-out twee jaar geleden geleid door Patrick Bryon, met zo’n 80% de meerderheidsaandeelhouder.

Philippe Van Dooren