Zeebrugge geeft ligplaats en functie aan zeilboot Jacques Brel

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Staf Wittevrongel, burgemeester en havenvoorzitter Zeebrugge Dirk De fauw, Vlaams minister Matthias Diependaele en Piet Wittevrongel
Staf Wittevrongel, burgemeester en havenvoorzitter Zeebrugge Dirk De fauw, Vlaams minister Matthias Diependaele en Piet Wittevrongel © RJ

Het mythische zeiljacht ‘Askoy II’ van Jacques Brel wordt na restauratie een ambassadeur van de haven van Zeebrugge. Voor dat pronkstuk van de Antwerpse scheepsbouw wordt bovendien de erkenning als beschermd erfgoed opgestart.

Vlaams minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) maakte zondag bekend dat hij de procedure opstart om de ‘Askoy II’ als beschermd erfgoed te erkennen. Dat is het voormalige zeiljacht van Jacques Brel. Een groep vrijwilligers werkt al meer dan tien jaar, met steun van talrijke bedrijven en particulieren met een maritiem hart aan de restauratie.

De ‘Askoy II’, genoemd naar een eilandje nabij het Noorse Bergen, was begin jaren zestig het grootste  zeilschip van het land – 18,66 meter lang en 40 ton zwaar met tien slaapplaatsen – en werd opgenomen in de lijst van twintig mooiste jachten ter wereld. Het werd op de Antwerpse werf Van de Voorde gebouwd in opdracht van ingenieur-architect Hugo Van Kuyck. Een indrukwekkende figuur die bouwkunde doceerde aan de universiteit van Yale en materiaal en tijdelijke havens voor de landing van het Amerikaans leger op de Normandische stranden ontwierp. Hij schonk Antwerpen iconische gebouwen zoals ‘den Bell’, het kantoor van Ebes en een deel van woonwijk Luchtbal.

Op containerschip naar Antwerpen

In 1974 verkocht Van Kuyck zijn jacht aan die andere veelzijdige figuur: Jacques Brel. Die voer ermee naar de Franse overzeese Markiezenarchipel. Nadat hij dodelijk ziek werd – en uiteindelijk in 1978 zou overlijden – kende het schip een bewogen einde. Het werd onder meer aangeslagen tijdens een drugtrafiek van Thailand naar de VS. Onder de laatste eigenaar strandde het op de kust van Nieuw-Zeeland. Daar lag het tien jaar onder zand en zee te verkommeren.

“We hoorden van dit trieste lot en moesten terugdenken hoe Jacques Brel bij ons in de familiale zeilenmakerij over de vloer kwam”, vertellen de broers Staf en Piet Wittevrongel uit Blankenberge. “We kwamen op het gekke idee om het jacht terug te halen en te restaureren. Onze vzw Save Askoy II slaagde erin het wrak in 2008 te ontgraven. Rederij OOCL schonk ons een plaats op een containerschip van Port Tauranga naar Antwerpen.”

Varend uithangbord Zeebrugge

“De romp in Cortenstaal lag eerst op de scheepswerf van vzw Maritieme Site Oostende maar die ging failliet. In 2010 was Nieuwe Scheldewerven in Rupelmonde bereid om kosteloos de romp verder te herstellen. Dat lukte maar ook die werf ging failliet. Uiteindelijk stelde vanaf 2015 het havenbestuur van Zeebrugge gratis een loods ter beschikking. Vandaag is de restauratie voor 80% klaar dankzij duizenden werkuren van vrijwilligers en vakspecialisten. Tal van maritieme en andere bedrijven, particulieren en enkele overheden gaven steun met daden of droegen bij tot het budget van 800.000 euro.”

Het zeiljacht wordt vanaf de lente van 2022 officieel een varend uithangbord van de haven van Zeebrugge. Groepen zullen het kunnen bezoeken en er zelfs mee zeilen.

U kunt de restauratie van de ‘Askoy II’ bezoeken elke zondag van 14.00 tot 17.00 uur in de Lanceloot Blondeellaan  21, Zeebrugge. Info: www.askoy2.be.

Roel Jacobus