Verlader zet eigen schip in wegens capaciteitstekort

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
Drukte in de haven van Long Beach
Drukte in de haven van Long Beach © POLB

Home Depot, de derde grootste importeur in containervolume in de VS, zet vanaf volgende maand een eigen schip in. Daarmee speelt het bedrijf in op het capaciteitstekort in de wereldwijde supplychain als gevolg van COVID-19 en congestie in de havens.

Voor het Amerikaanse bedrijf is het de eerste keer dat het zo’n ongebruikelijke maatregel neemt. Eerder maakte het al wel gebruik van luchtvracht voor het vervoer van kleinere, hoogwaardige producten.

Piek voor feestdagen

Retailers maken zich momenteel op voor de piek in het verschepen van goederen voor de feestdagen, die meestal in augustus begint. Het naar voor schuiven van die timing kan volgens de National Retail Federation (NRF) leiden tot bijkomende congestie en vertragingen.

Stijgende vraag

Door de lockdown gaven mensen meer geld uit aan goederen in plaats van aan diensten zoals uit eten gaan of reizen. In een interview met televisiebedrijf CNBC zei Ted Decker, de COO van Home Depot, dat het bedrijf werd verrast door de extreme appetijt van de kopers voor interieurgoederen tijdens de pandemie. De verkoopcijfers stegen kwartaal na kwartaal. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de verkoop met 31% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Volgens Decker is de grootte van het bedrijf een concurrentieel voordeel. “We beschikken over een solide capaciteit onder contract en die wordt door onze leveranciers gehonoreerd”, zegt hij.

Kortetermijnvisie

Volgens analisten gaat het om ad-hocoplossingen op korte termijn om dringende containers in hun magazijnen te krijgen met het oog op het piekseizoen voor de eindejaarsfeesten. Ze wijzen erop dat ook expeditiebedrijven zoals Panalpina en DSV kleinere multipurpose-schepen gecharterd hebben. Ze gaan ervan uit dat het niet de bedoeling is dat importeurs het op de lange termijn zonder lijndiensten willen doen.

Koen Heinen