Studente Hogere Zeevaartschool Antwerpen naar Olympische Spelen

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Zeilduo Anouk Geurts en Isaura Maenhaut (rechts op de foto)
Zeilduo Anouk Geurts en Isaura Maenhaut (rechts op de foto) © Luca Bursic

Isaura Maenhaut (22), studente in de nautische wetenschappen aan de Hogere Zeevaartschool Antwerpen (HZS), stoomt zich klaar voor de Olympische Zomerspelen 2021 in Tokio. Samen met Anouk Geurts vormt ze een team in de 49erFX-klasse van het zeilen.

Zo’n 220 dagen per jaar vertoeft Isaura in het buitenland om te trainen. Dagelijks zit ze drie à vier uur op het water. Het is dan ook uitzonderlijk als ze nog eens op de campus verschijnt. “Het is niet evident om topsport en school te combineren, vooral omwille van de verplichte vakken zoals de simulator of zeemanschap”, vertelt Isaura Maenhaut. “Voor de examens moet je ook fysiek ter plaatse zijn. Gelukkig word ik door HZS goed ondersteund. Ik volg vooral online cursussen en leer ook bij via zelfstudie.”

“Carrièregewijs heb ik wel nog niet echt een idee waar ik naartoe wil”, gaat ze verder. “Ik wil sowieso mijn studies afwerken en me volledig focussen op topsport. Eenmaal dat eindigt, hoop ik op een leuke job in de maritieme wereld.”  

Of dat aan wal zal zijn of op zee, daar is ze nog niet helemaal over uit. “Ik wil graag proeven van een carrière op het water, maar als ik de topsport verlaat wil ik misschien wel wat meer thuis zijn in plaats van vier of vijf maanden onderweg te zijn op een tanker”, lacht ze.

Vliegen op het water

Het is de eerste keer dat Isaura, die al sinds haar achtste alleen zeilt, deelneemt aan de Olymische Spelen. Sinds het begin van haar studies, zit ze in het Belgische team en vormt ze samen met Anouk Geurts het enige Belgische zeilduo in de 49er-klasse. De ‘49erFX’ is een tweemans-zwaardboot voor vrouwelijke opvarenden en heeft een lengte van 4,99 meter. Het is de snelste Olympische zeilboot die tot wel 40 kilometer per uur kan halen en als het ware ‘vliegt’ op het water.

Enoshima

“Anouk heeft alle lijnen vast en ik sta achter het roer”, vertelt ze. “We zijn super afhankelijk van elkaar en moeten perfect afgestemd zijn op elkaars handelingen. Dat moet ook, want uiteindelijk doe je alles samen.” De zeilwedstrijd duurt vier dagen. “Elke dag varen we drie races rond het schiereiland Enoshima. Je wil niet alleen zo snel mogelijk gaan, maar ook de juiste route nemen: daar waar de wind en stroming ideaal zijn. Er komt heel wat tactiek en strategie bij kijken. In 2018 en 2019 zijn we al naar Enoshima gereisd voor de ‘Olympic test events’ en diverse andere wedstrijden.”

Extra push

Eind 2021 trekt het Belgische zeilduo naar het EK zeilen in Griekenland als opstap naar het WK. De Olympische Spelen zeilen starten op 27 juli. Op 2 augustus wordt de ‘medalrace’ gehouden voor de top tien.

“Normaal vond de kwalificatiewedstrijd in april 2020 plaats, maar die is door COVID-19 uitgesteld. Dat was voor ons een groot voordeel. Anouk en ik zeilden toen nog geen anderhalf jaar samen. Dat extra jaar heeft ons een grote push gegeven om fysiek nog meer te trainen. Ons hoofddoel zijn de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Als we nu goede resultaten behalen, kunnen we vol zelfvertrouwen verdergaan naar de volgende campagne”, besluit ze.

Julie Desmet