Drijvend ziekenhuis ‘Global Mercy’ eind augustus in Antwerpen

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Civiel hospitaalschip 'Global Mercy'
Civiel hospitaalschip ‘Global Mercy’ © Mercy Ships

De ‘Global Mercy’, ’s werelds grootste hospitaalschip van hulporganisatie Mercy Ships, zal op 29 augustus aanmeren in de Antwerpse haven. Ruim drie maanden lang zal het schip er worden ingericht en afgewerkt voor het op missie vertrekt naar Senegal.

De ‘Global Mercy’ is op 24 juni 2021 op de Chinese scheepswerf Xingang Shipyard in Tianjin te water gelaten. “We hopen het dok zo snel mogelijk te kunnen verlaten om eind augustus in Antwerpen aan te komen”, vertelde Anita Willems, projectleider bij Mercy Ships Belgium tijdens de IAPH World Ports Conference in Antwerpen. 

Werk aan de winkel 

Het private ziekenhuisschip zal kosteloos gedurende meer dan drie maanden in de haven kunnen liggen voor de werken. Port of Antwerp heeft alvast een plaats gereserveerd voor ontvangst aan het Nautisch Operationeel Centrum. “Het schip zal Antwerpen pas verlaten als het hospitaal is geïnstalleerd, de keuken, bemanningskamers en IT-systemen. Er is veel werk aan de winkel”, vertelt Willems. 

“Zonder Port of Antwerp hadden we dit nooit kunnen verwezenlijken”, gaat Willems verder. “Het Havenbedrijf helpt ons lokale bedrijven te vinden voor donaties en ondersteunend personeel. Het is een prachtige geste.”

Dakar

Het partnerschip ‘Africa Mercy’ beschikt over tachtig bedden aan boord. De ‘Global Mercy’ zal er tweehonderd hebben. “Naast de behandeling van patiënten, leggen we ons toe op het onderwijzen van lokale gezondheidswerkers”, vertelt Willems. “We trainen hen gedurende een aantal maanden zodat ze daarna hun eigen staff kunnen opleiden.” In totaal zullen er zo’n 600 vrijwilliggers aan boord werken. 

Mercy Ships hoopt in het voorjaar van 2022 de eerste werkperiode te kunnen starten in Dakar (Senegal). 

Julie Desmet