COVID-19-vaccinatie van Belgische zeevarenden gestart

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Belgische zeevarende krijgt coronavaccin toegediend bij Mediport in Antwerpen
Belgische zeevarende krijgt coronavaccin toegediend bij Mediport in Antwerpen © Julie Desmet

Luc Plomteux, kapitein ter lange omvaart bij rederij Euronav, kreeg als eerste Belgische zeevarende het coronavaccin bij medische dienstverlener Mediport toegediend. België is het eerste land in Europa dat systematisch zeelui zal inenten.

Met veel trots opende Mediport, gevestigd op de Italiëlei in Antwerpen, zijn deuren voor de Belgische zeevarenden om deze groep tegen COVID-19 te vaccineren. In totaal gaat het om 2.100 Belgen die over een termijn van enkele maanden hun coronaprik zullen krijgen. Wie 41 jaar is en ouder, krijgt het Johnson & Johnson-vaccin (J&J) toegediend. Het vaccin van Pfizer is bestemd voor zeevarenden jonger dan 41 jaar.

Luc Plomteux mocht als eerste in de stoel zitten. “De opluchting is groot”, vertelt hij. “Alle mensen willen gevaccineerd worden. We varen overal ter wereld en in elke haven gelden andere regels. Een vaccinatie maakt het leven aan boord zo veel gemakkelijker.”

Gesloten gemeenschap

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (links op de foto) woonde de gelegenheid bij. “Zeevarenden behoren tot een gesloten gemeenschap net zoals een woonzorgcentrum. De corona-uitbraak zorgde voor heel wat problemen aan boord van schepen. Bovendien zijn zeevarenden enorm belangrijk voor onze economie.”

Wilfried Lemmens, algemeen directeur van de Koninklijke Belgische Redersvereniging: “De laatste vijftien maanden was het zeer moeilijk om zeelui af te lossen. Dat is psychologisch heel zwaar. Een zeeman kan ‘s avonds niet naar huis en het hoofd op de schouders van zijn vrouw leggen. We zijn nu gestart met een campagne voor de Belgische zeevarenden en hopen dat de haven van Antwerpen zijn rol zal opnemen in de vaccinatie van de internationale zeelui. Wanneer dat zal zijn, hangt ervan af hoe snel J&J massaal kan geleverd worden omdat dit slechts één ‘shot’ vergt.”

Mondiaal denken

Wereldwijd zijn er 1,2 miljoen zeevarenden. Tijdens de piek zaten er 400.000 mensen vast aan boord. “We hebben dat getal kunnen terugbrengen naar 200.000, maar het cijfer stijgt opnieuw omwille van de Indiase en nu ook de Vietnamese variant”, vertelt Lemmens. “We hebben er alle belang bij om de zeevarenden te beschermen. De wereld is een klein dorp geworden. We moeten mondiaal denken om de logistieke keten gaande te houden.”

Julie Desmet