Containerschip van OOCL vaart kraan in de vernieling (+video)

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
De portaalkraan stortte in op een terminal van Yang Ming aan Kaai 70
De portaalkraan stortte in op een terminal van Yang Ming aan Kaai 70 © Youtube

De ‘OOCL Durban’ (8.540 teu) heeft deze donderdagochtend een zware vernieling aangericht op een containerterminal van Yang Ming in het Taiwanese Kaohsiung. Het gehuurde schip raakte de giek van een werkende kraan, die vervolgens in elkaar klapte.

De ‘OOCL Durban’ is een schip van de Japanse eigenaar Nissen Kaiun, dat door OOCL gehuurd wordt. Het arriveerde in Kaohsiung om er te beginnen laden voor de CIX3 Service tussen de Far East, Zuidoost-Azië en de Indische havens Nhava Sheva en Pipavav.

Het containerschip voer bij het naderen van de terminal veel te dicht en snel langs het kleinere schip ‘YM Constancy’ (2.940 teu), dat daar aan het laden was. Op videobeelden (zie hieronder) is duidelijk te zien hoe de neerliggende giek van een van de kranen boven het schip van Yang Ming, geraakt wordt door de brug van de ‘OOCL Durban’.

Bevrijd

De neervallende kraan nam in de val stapels containers mee en beschadigde een andere kraan. Twee mensen moesten uit de kraan bevrijd worden. Ze lijken ongedeerd, maar zijn zwaar onder de indruk. Op de terminal zelf viel er een lichtgewonde te betreuren.

De ‘OOCL Durban’ was helemaal leeg omdat het schip net een dienst tussen de Far East en Oceanië had verlaten. Kaohsiung was de eerste laadhaven voor de dienst op India. Het incident vertoont gelijkenissen met dat van de ‘Milano Bridge’. Dat schip meerde in april 2020 leeg aan een te hoge snelheid in Busan af en haalde daarbij een portaalkraan neer.

Lange rij

Het incident met de ‘OOCL Durban’ is het zoveelste in een lange rij. Vorig jaar in september voer een megamax van MSC in Valencia een kraan in de prak. Eind december 2019 vernielde een driftende ‘APL Mexico City’ een Kalmarkraan bij Antwerp Gateway. In mei 2017 was het een schip van CMA CGM dat brokken maakte in Jebel Ali.

Stefan Verberckmoes