Containerschip Hamburg Süd ramt ferryponton in Santos (+video)

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
'Cap San Nicolas'
‘Cap San Nicolas’ © Henk Claeys

De ‘Cap San Antonio’ van Hamburg Süd heeft een ferryponton in Guaruja geramd nadat het de haven van Santos in Brazilië uitvoer. Het schip liep daarbij een scheur op boven de waterlijn. Het ponton werd meegesleurd en raakte zwaar beschadigd.

De ‘Cap San Antonio’ werd in 2014 gebouwd op de werf van Hyundai Heavy Industries en vaart onder Portugese vlag. Het schip vaart in de Samba Service van Maersk, die vier Noord-Europese havens, waaronder Antwerpen, verbindt met Santos, Paranagua, Montevideo en Buenos Aires. Ook CMA CGM en COSCO hebben slots op die dienst. De Sambadienst kwam onlangs nog in het nieuws omwille van een rotatiewijziging door congestie in bepaalde havens. De haven van Antwerpen kreeg daardoor extra lading uit Zuid-Amerika te verwerken.

Scheur

Het schip verliet de haven van Santos op weg naar Paranagua toen het misliep. In Guaruja sleurde het een ferryponton mee en liep daarbij een scheur op boven de waterlijn. Vermoedelijk werden daarbij de balasttanks geraakt want op een video is te zien hoe er water uit de scheur spuit.  

Het schip ging voor anker voor een onderzoek en voor tijdelijke reparatie.

Koen Heinen