‘X-Press Pearl’ lijkt reddeloos verloren na explosie (+video)

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
Hevige brand op het containerschip 'X-Press Pearl'
Hevige brand op het containerschip ‘X-Press Pearl’ © Sri Lanka Air Force

Het schip ‘X-Press Pearl’, dat nog maar een paar maand in de vaart is, lijkt niet meer te redden na een zware brand die deze ochtend volgde op de explosie van containers met gevaargoed. Sri Lanka wil het schip zo snel mogelijk van zijn kust weg.

Vorige donderdag 20 mei brak er al een zware brand uit op de 2.743 teu grote ‘X-Press Pearl’, die nog maar sinds februari in de vaart is. Het schip lag toen voor anker in de buurt van Colombo. Sleepboten uit die haven leken de brand te kunnen blussen.

Maar in het schip bleef nog lading nasmeulen. De marine van Sri Lanka vond dat een uiterst gevaarlijke situatie, omdat heel wat van de 1.486 containers die aan boord staan, cosmeticaproducten en gevaargoed bevatten, waaronder 25 ton salpeterzuur.

Containers in zee

Na een nieuwe explosie deze dinsdagochtend staat een groot deel van de lading momenteel in lichtelaaie. Acht containers zijn door de ontploffing in zee beland. De 25-koppige bemanning kon van boord gehaald worden. Sri Lanka wil het onbemande containerschip nu weg van de kust krijgen, maar de felle brand en de zware wind maken dat verre van evident.

De ‘X-Press Pearl’ vaart in een gezamenlijke lijndienst van X-Press Feeders en Maersk tussen Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten. Toen de brand uitbrak was het schip onderweg van de Indische haven Hazira naar Colombo.

Stefan Verberckmoes