Korte staking arbeiders PSA Zeebrugge voor zelfde premie van Antwerpen

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Staking havenarbeiders PSA Zeebrugge
Staking havenarbeiders PSA Zeebrugge © Facebook Paul De Lillle

Bij PSA Zeebrugge hebben vanmorgen de havenarbeiders op timetable kort gestaakt voor dezelfde post-coronapremie zoals die in Antwerpen is toegekend. Het management van PSA Zeebrugge neemt de vraag mee naar Antwerpen.

Update maandag 31/5 om 18u15.

De havenarbeiders op de terminal van PSA Zeebrugge hebben vandaag – maandag 31 mei – tussen 11 en 12 uur het werk stilgelegd. “Met de spontane actie wilden de havenarbeiders op timetable dezelfde post-coronapremie verkrijgen als de collega’s in Antwerpen”, licht secretaris Michael Voet van ACV-Transcom toe. “Het gaat om een eenmalige post-coronapremie die op containerterminal MPET, de Noordzee Terminal en de Europa Terminal wordt toegekend in de periode van 29 mei tot 30 september. Dat gebeurt op basis van het aantal gepresteerde taken, volgens een puntensysteem.”

De Zeebrugse havenarbeiders wensten een gelijke behandeling op beide terminals van hetzelfde bedrijf PSA. Lokale terminalmanager Theo Millau luisterde naar de vraag  en beloofde van de vraag te bespreken met het management in Antwerpen. Daarop gingen de havenarbeiders weer aan de slag. “In de loop van de namiddag kon de heer meedelen dat de regeling voor iedereen op één lijn getrokken wordt. Met dit mondeling akkoord krijgen havenarbeiders bij PSA Zeebrugge dus dezelfde post-coronapremie als hun collega’s in Antwerpen”, bevestigt Michael Voet.

Petitie 1.200 handtekeningen

Nog in Zeebrugge verzamelde ACV-Transcom 1.200 handtekeningen van havenarbeiders met de vraag naar een algemene coronapremie. “Een aantal bedrijven namen al initiatieven om de havenarbeiders op timetable te bedanken omdat ze doorheen de pandemie de continuïteit van de operaties bleven verzekeren. De werkgevers waarderen hun verhoogde flexibiliteit, die een spanning op de privésituatie legde”, zegt Voet.

Die petitie werd vorige week overgemaakt aan de werkgevers tijdens het periodiek overleg met de Centrale Werkgevers van Zeebrugge (Cewez).

Roel Jacobus