Zes loodsen in quarantaine na COVID-geval op Maerskschip

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen
'Evelyn Maersk'
‘Evelyn Maersk’ © Malumax/Luc De Cock

In totaal zes loodsen die het containerschip ‘Evelyn Maersk’ begin april naar Antwerpen en weer terug op zee begeleidden, zitten in quarantaine. Ze hadden contact met een bemanningslid dat besmet bleek met COVID-19.

De ‘Evelyn Maersk’ arriveerde op 8 april in Antwerpen en vertrok weer op 10 april met bestemming Thames. Ondertussen ligt het schip In le Havre. De Nederlandse en Vlaamse loodsen die het schip begeleidden naar Antwerpen en weer terug, zijn momenteel in quarantaine. Een bemanningslid dat in Antwerpen van boord ging, bleek besmet te zijn met het COVID-19-virus.

Conform afspraken

Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust reageert: “Het klopt dat naar aanleiding van een positieve test van een afgemonsterd bemanningslid vier Vlaamse loodsen en twee Nederlandse loodsen in quarantaine zijn geplaatst. Dat zijn de loodsen die het schip beloodst hebben naar Antwerpen en terug naar zee. De reden dat het meerdere loodsen betreft, is conform de afspraken inzake een tweede loods aan boord voor schepen met dergelijke afmetingen.”

Van rederij Maersk en overheidsdienst Saniport ontvingen wij vanmiddag nog geen reactie. 

Wrevel

In vakbondskringen is wrevel te horen over de informatiedoorstroming bij COVID-besmettingen aan boord van schepen. “We vragen aan alle betrokkenen om meer transparantie”, zegt ITF-inspecteur Marc Van Noten. “Het gaat hier toch om een zaak van volksgezondheid. We vernemen nog te vaak via-via wanneer er COVID-gevallen aan boord zijn. Dat kan gevaarlijk zijn wanneer wij aan boord gaan voor inspectie.”

Zijn collega Christian Roos is genuanceerder: “De opvolging van bekende gevallen werkt, maar we hebben op dit moment geen goed zicht op de evolutie van het aantal gevallen aan boord.”

Michiel Leen, Bart Timperman