Tweede site Van der Vlist Zeebrugge focust op zware machines

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Pascal Pannier van Van der Vlist Belgium uit Zeebrugge
Pascal Pannier van Van der Vlist Belgium uit Zeebrugge © RJ

Groep Van der Vlist heeft in Zeebrugge de vergunningsprocedure gestart voor een tweede distributiecentrum van landbouw- en graafmachines. Op de Maritieme Logistieke Zone in de achterhaven zal de focus liggen op het zwaardere materiaal.

Transport en logistieke groep Van der Vlist heeft officieel de omgevingsvergunning aangevraagd voor een tweede locatie voor het behandelen van landbouw- en graafmachines in Zeebrugge. “We zijn al jaren sterk aan het groeien op de site op de Transportzone. We kregen van het havenbestuur op de Maritieme Logistieke Zone in de achterhaven een concessie van 2,5 hectare met aanpalende uitbreidingsmogelijkheden”, vertelt managing director Pascal Pannier (foto).

De concessie werd al eind 2019 toegewezen maar de coronapandemie vertraagde de investeringsplannen. Nu is de kogel definitief door de kerk. De nieuwe site komt langs de Koffieweg, naast transportbedrijf NDQ en in de onmiddellijke nabijheid van deepsea-roroterminals International Car Operators en Wallenius Wilhelmsen. “Dat is een ideale locatie voor de zwaardere machines, die typisch via deepsea verscheept worden. Tegelijk worden vanaf volgend jaar, dankzij de nieuwe weg en brug over het Verbindingsdok, ook de shortseaterminals in de voorhaven vlotter bereikbaar.”

Starten in zomer

De uitbreiding met een tweede site komt er op aangeven van de markt. “We groeien continu. We merken zowel een toenemende vraag naar capaciteit voor onze bestaande klanten als een groeiende activiteit van de markt in het algemeen. Er zit veel beweging aan te komen. Daarom namen we de logische beslissing om voor zware machines een aparte plaats te ontwikkelen. Zo kunnen we de huidige site in de Koggenstraat op de Transportzone toespitsen op de compacte graaf- en bouwmachines. Er zal geen structureel transport tussen beide sites plaatsvinden.”

De plannen omvatten onder meer een loods met kantoren, een poortgebouw en verharde opslagterreinen. Er komen ook 57 parkeerplaatsen voor medewerkers en een fietsenstalling met 25 plaatsen. “Wanneer alles volgens plan verloopt, dan zouden we graag in de zomer de eerste grondwerken opstarten”, zegt Pascal Pannier.

Unieke machines

De Nederlandse groep Van der Vlist heeft in Zeebrugge sinds 2004 een Europees distributiecentrum van landbouw- en graafmachines. In 2019 was het team gegroeid tot een zeventigtal mensen, bestaande uit vaste medewerkers en interims naargelang de werkdrukte. Zij onderscheiden zich door technische expertise in eindassemblage en afwerking met opties op maat van de klant, tot vaak unieke machines. In 2019 werden 7.000 machines afgeleverd en was het bedrijf gegroeid tot vier hectare eigen terreinen en tien hectare gehuurde oppervlakte.

Het openbaar onderzoek van de omgevingsvergunning loopt tot en met vrijdag 14 mei.

Roel Jacobus