Tanker verlaat haven Antwerpen na vier weken quarantaine

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen
Virus
Virus © PIRO4B Pixabay

De tanker ‘Stolt Viking’ zet vandaag vanuit Antwerpen koers naar Le Havre. Het schip lag vier weken in de haven van Antwerpen nadat meerdere bemanningsleden positief testten voor COVID-19.

De ‘Stolt Viking’ arriveerde in Antwerpen op 17 maart. Nadat een bemanningslid bij afmonstering positief testte voor COVID, bleken er aan boord meerdere besmettingen te zijn. De loods die het schip naar Antwerpen begeleidde, zou eveneens positief getest hebben. Vandaag is het schip, na vier weken aan de kade, met een volledig nieuwe bemanning vertrokken richting Le Havre. 

Saniport, de gezondheidsdienst van de FOD Volksgezondheid, bevoegd voor de Belgische havens, volgde de zaak op. “Meerdere bemanningsleden waren positief getest en moesten in isolatie. Uiteindelijk mocht het schip vertrekken na een volledige crew change”, deelt woordvoerster Wendy Lee mee. 

Bij coronabesmettingen aan boord geldt volgens de laatste richtlijnen: positief geteste personen moeten in isolatie gaan aan wal voor tien dagen. Andere bemanningsleden moeten in quarantaine gaan, dit kan eventueel aan boord van het schip. Zij worden getest op dag 1 en dag 7.

Saniport bevestigt dat ook het containerschip ‘Adelheid S.’ even aan de kade werd gehouden omdat gevreesd werd voor COVID-besmetting aan boord. “Een bemanningslid was positief en is in isolatie gegaan, maar het bleek hierbij om een oude besmetting te gaan. Dit schip mocht ook vertrekken”, laat Wendy Lee weten.

Van rederij Stolt-Nielsen werd nog geen reactie ontvangen.  

Michiel Leen