Rederij ONE sluit boekjaar 2020 af met 3,5 miljard dollar winst

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
ONE laat alle schepen in Antwerpen lossen en laden op Noordzee Terminal en Europa Terminal
ONE laat alle schepen in Antwerpen lossen en laden op Noordzee Terminal en Europa Terminal © Stefan Verberckmoes

De Japanse containerrederij Ocean Network Express (ONE) behaalde voor het boekjaar 2020 ruim 3,5 miljard dollar winst. Dat is maar liefst 3,4 miljard meer dan in 2019. De sterke vraag en de hoge spottarieven deden de cijfers de hoogte in schieten.

De Japanse rederij Ocean Network Express (ONE), de gezamenlijke dochter van NYK, “K” Line en Mitsui OSK Lines (MOL), sloot het boekjaar 2020 (dat pas op 31 maart afliep) met ijzersterke cijfers af. 

De omzet steeg met 21,3% naar 14,4 miljard dollar. Voor het boekjaar 2019 bedroeg die ‘slechts’ 11,9 miljard dollar. De positieve resultaten zijn toe te schrijven aan de gestage hersteltrend in het globale vrachtvolume, vooral in het vierde kwartaal van 2020, dat betrekking heeft op de periode januari-maart. ONE rijfde toen ruim 1,8 miljard dollar winst binnen. Ook de start van nieuwe services, zoals de uitbreiding van haar lijndienstenaanbod vanuit Noord-Europa, droeg daartoe bij. 

Voor het volledige boekjaar 2020 bedroeg de winst 3,48 miljard dollar tegenover 105 miljoen dollar in 2019. Dat is een stijging van maar liefst 3.229,6%. In totaal vervoerde ONE tussen het Verre Oosten en Europa 1,5 miljoen teu. 

Prognose 

Voor het volledige boekjaar 2021 (april 2021 tot en met maart 2022) doet ONE nog geen uitspraken. “Omdat de mondiale situatie van COVID-19 verandert, is het uiterst moeilijk om een prestatieprognose op te stellen. De prognoses moeten nog definitief worden vastgesteld”, klinkt het. 

Julie Desmet